Historisk arkiv

Stortingsmelding om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Regjeringen legger vekt på å gi størst mulig innsyn i utførselen av forsvarsmateriell fra Norge. Den årlige meldingen er derfor et viktig tiltak, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Regjeringen legger vekt på å gi størst mulig innsyn i utførselen av forsvarsmateriell  fra Norge. Den årlige meldingen er derfor et viktig tiltak, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Regjeringen la i statsråd i dag frem den årlige stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell fra Norge. Meldingen redegjør for eksportkontroll og arbeid for å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen. Den gir innsyn i den faktiske eksporten av våpen, ammunisjon og annet militært materiell i 2007, og informerer om det internasjonale eksportkontrollsamarbeidet som Norge deltar i. Meldingen redegjør også for UDs arbeid knyttet til lisensiering. 

-  Siden meldingen om denne utførselen ble fremlagt første gang i 1996, har graden av åpenhet blitt betydelig styrket. Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder innsyn i eksport av forsvarsmateriell. Vi arbeider også innen FN, OSSE og i Wassenaar-samarbeidet for eksportkontroll for mer åpenhet blant eksportører av forsvarsmateriell, sier utenriksminister Støre.  

Årets melding er den første som inneholder informasjon om eksport av sivile varer til militære brukere, samt om beskyttelsesutstyr for humanitær minerydding.  

Statsekretær Raymond Johansen vil presentere stortingsmeldingen i et eget møte med organisasjoner og media kl. 13.00 i dag. Møtet finner sted i Utenriksdepartementet.