Prop. 119 S (2013–2014)

Utbygging og finansiering av vegprosjekt og tiltak i Harstad kommune i Troms (Vegpakke Harstad) og overgangsordning for rentekompensasjonsordning for bompengelån

Til innhaldsliste

3 Lokalpolitisk handsaming

Vegpakke Harstad med finansieringsopplegg har vore handsama av Harstad kommunestyre fleire gonger. Det blei fatta eit positivt vedtak til bompengefinansiering i møte 26. mai 2011. Nytt kommunestyre etter valet reverserte dette vedtaket med eit vedtak av 1. desember 2011 som slo fast at det ikkje kunne aksepterast bompengar som delfinansiering av vegutbygging i Harstad. Etter dette har saka vore handsama av kommunestyret to gonger der det blei fatta følgjande vedtak:

Harstad kommunestyre, vedtak av 26. januar 2012:

  • «1. Harstad kommunestyre viser til sin behandling av Harstadpakken og vedtakene i sakene 11/79 og 11/131. Saken er etter at kommunestyret 01.12.2011 fattet sitt vedtak i sak 11/131 blitt ytterligere belyst med hensyn til innhold, behov og konsekvenser. Med bakgrunn i dette vedtar kommunestyret tidligere framlagte forslag til Harstadpakken – i tråd med konsept 2 innen en ramme på 1.240 mill. kr – som kommunens innspill til Nasjonal transportplan for perioden 2014–2023. I bompengepakken inngår også delprosjektene «Stien langs sjøen» og gang/sykkelveg Kilbotn-Blomjoten, som finansieres innenfor den angitte rammen. Kommunestyret tar til etterretning at staten vil bidra inn i bompengepakken med 350 mill. kr og at fylkeskommunen vil bidra med 60 mill. kr. Det gir en bompengeandel på 67 prosent.

  • 2. I Harstadpakken er det foreslått etablert 3 bomsnitt nord for Harstad sentrum og inntil 5 bomsnitt sør for sentrum herunder ett snitt i Steinvegen/avkjøring fra Rv. 83 mot sør til Mercurvegen. Antall bomsnitt og lokasjon vurderes nærmere av prosjektgruppen og vedtas av kommunestyret.

  • 3. Det gjennomføres innkreving av bompenger i begge retninger, alle dager og hele døgnet.

  • 4. Innkreving gjøres med automatiske bomstasjoner. Passeringer kan betales på forhånd med AutoPass-avtale eller på etterskuddsvis via nettet/servicestasjoner eller via tilsendt giro.

  • 5. Takster for den enkelte settes til kr 10,50 (2011-kr) for personbil og kr 21,- (2011-kr) for tunge kjøretøy. Øvrige forhold om priser og betalingsordninger i tråd med det som er angitt i utredningen.

  • 6. Det settes et tak der det betales for maksimalt 60 passeringer pr. kalendermåned ved kjøp av AutoPass-brikke og verdikort med forskuddsbetaling og 20 prosent rabatt. Den maksimale betaling pr. måned blir da kr 504,- for lette biler og kr 1.008,- for tunge biler (2011-kr).

  • 7. Utbyggingen av prosjektet tilpasses den vedtatte rammen, og prosjektet styres som et porteføljestyringsprosjekt som beskrevet i utredningen. Etter at Harstadpakken er endelig vedtatt blir det utnevnt en styringsgruppe med deltakere fra Statens vegvesen, Troms fylkeskommune og Harstad kommune som sammen med prosjektledelsen prioriterer tiltakene innenfor hvert område ut fra gitte faglige og politiske rammer.

  • 8. Harstad kommune stiller en simpel garanti på inntil 350 mill. kr som sikkerhet for kommunens andel av bompengeselskapets låneopptak.

  • 9. Det søkes Samferdselsdepartementet om et pilotprosjekt hvor to timers redusert/gratis parkering i Harstad sentrum inngår i finansieringen av veipakken. Den kommunale parkeringsordningen tas opp til nærmere vurdering i forbindelse med behandlingen av Virksomhetsplan 2013–2016. Det søkes også om pilotprosjekt for fergesambandet Bjørnerå – Stornes og Sør-Rollnes – Stangnes slik at betalte fergebilletter for disse sambandene kan gi fritak for betaling ved passering gjennom bomsnittene og at dette inngår i finansieringen av veipakken.

  • 10. Statens vegvesen anmodes om å utrede en mulighet for å etablere et parkeringsanlegg i fjell i tilknytning til gjennomkjøringstunellen.»

Harstad kommunestyre, vedtak av 26. april 2012 med tilvisning til vedtaket av 26. januar 2012:

«Harstad Kommunestyret viser til sakene 1-2 og 1-3 i styringsgruppen for Harstadpakken, og endrer sitt vedtak i punktene 2, 9 og 10 i sak 12/2 som følger:
Punkt 2 Etter en gjennomgang gjort av prosjektledelsen for Harstadpakken og representanter for kommunen vedtar kommunestyret de opprinnelig 8 foreslåtte bomsnittene. Dette med bakgrunn i beskrevet måloppnåelse og ønsket om at innkrevingen skal dekke flest mulig brukere innen influensområdet. I tillegg søkes om pilotprosjekt for fergesambandet Bjørnerå-Stornes slik at betalte fergebilletter for sambandet samkjøres for betaling ved passering gjennom bomsnittene og at dette inngår i finansieringen av veipakken. Det åpnes for vurdering av at også Sør-Rollnes – Stangnes inkluderes i pilotprosjektet.
Punkt 9 Kommunestyret forutsetter at prosjektledelsen for Harstadpakken i nært samarbeid med rådmannen utreder parkering i sentrum nærmere.
Punkt 10 Kommunestyret ber rådmannen følge opp privat initiativ for å etablere parkeringsanlegg i fjell i tilknytning til gjennomkjøringstunnelen. Kommunestyret ser det som naturlig at et slikt prosjekt realiseres i et samarbeid mellom Harstad kommune og privat(e) aktør(er). Prosjektledelsen for Harstadpakken anmodes om å avklare muligheter for å etablere kryss i tunnelen og å levere en delrapport med konklusjoner når dette er avklart. For øvrig anmodes prosjektledelsen for Harstadpakken om å bistå med informasjon til andre aktører.»

Troms fylkeskommune handsama Vegpakke Harstad i møte i fylkestinget 7. juni 2011 der det blei fatta følgjande vedtak:

  • «1. Fylkestinget går inn for det forelagte forslag til finansiering av Harstadpakken.

    mill. 2011-kr

     

    2010–2013

    2014–2019

    Sum

    Statlige midler

    50

    120

    170

    Fylkeskommunale midler

    27

    18

    45

    Bompenger (lån)

    23

    1002

    1025*

    Sum

    100

    1140

    1240

    * Eks bomstasjoner

  • 2. Fylkestinget går inn for den foreslåtte profil for prioritering av midler i Harstadpakken. Profilen bygger på konsept 2 Kollektiv- og gang/sykkelkonsept med tunnel.

    mill. 2011-kr

     

    Kostnad

    Andel %

    Tunnel utenom Harstad sentrum

    320

    26

    Tilrettelegging for kjørende, tiltak langs rv. 83

    410

    33

    Kollektivtiltak

    140

    12

    Tilrettelegging for gående og sykklende

    370

    29

    1240

    100

  • 3. Det legges frem egen sak om fylkeskommunalt bompengeselskap for fylkestinget i juni. Det tas sikte på at administrering av brukerfinansiering i Harstadpakken vil legges inn under et evt fylkeskommunalt bompengeselskap.

  • 4. Ved nedleggelse av dagens busstasjon frigjøres midler fra Troms fylkeskommune som kan benyttes i prosjektene utregnet til kr. 350.000,- årlig fra sammenkoblingen av hurtigbåt- og bussterminalen skjer. Dette tilsvarer et økt finansieringsbidrag på 7 millioner i perioden. Under de samme forutsetninger tas det sikte på å øke finansieringsbidraget fra fylkeskommunen med ytterligere 8 millioner. Beløpet innarbeides i fylkesvegplanen ved første rullering. Det samlede finansieringsbidrag fra fylkeskommunen blir da 60 millioner kroner.

  • 5. Fylkestinget legger til grunn at utbyggingen av Harstadpakken tilpasses den økonomiske rammen. Dersom kostnadene på noen av prosjektene øker vil det innebære at andre prosjekt ikke blir bygd. Det er imidlertid en forutsetning at profilen i pakken blir opprettholdt. Dersom prosjektene blir rimeligere enn beregnet kan det enten tas inn flere prosjekt i utbyggingen eller innkrevingsperioden for bompenger kan reduseres.

  • 6. Fylkestinget legger til grunne at det i forbindelse med prosjektgjennomføringen blir satt ned ei styringsgruppe bestående av representanter for Harstad kommune, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen som prioriterer tiltakene innenfor hvert område ut fra gitte faglige og politiske rammer.

  • 7. Fylkestinget går inn for at Troms fylkeskommune søker Kommunal- og regional departementet om mulighet for å stille en proratarisk simpel kausjon på 395,- mill. kr. Garantitid settes til inntil 16 år. Garantiansvaret reduseres i takt med nedbetalingen av lånene.

  • 8. Rv. 83 fra Tjeldsund bru til Harstad sentrum er stamvei som fører til stamnetthavn og er statens ansvar. Fylkestinget støtter Harstad Kommunes krav om større statlig andel av finansieringen bevilges over statsbudsjettet ved neste rullering av Nasjonal Transportplan.»

I tillegg fatta fylkestinget føljande vedtak om kausjon i møte 15. oktober 2013:

«Fylkestinget viser til sitt vedtak i sak 31/11 (pkt. 7) og godkjenner at garanti stilt ved simpel kausjon i forbindelse med Harstad – pakken, endres til garanti ved selvskyldnerkausjon på inntil 395 mill. kr.»