St.meld. nr. 29 (2002-2003)

Om familien - forpliktende samliv og foreldreskap

Til innhaldsliste

8 Økonomiske og administrative konsekvenser

Regjeringen legger i denne meldingen fram forslag til tiltak for å styrke forpliktende samliv og foreldreskap.

I kap. 2 Forpliktende samliv drøftes ulike informasjonstiltak for å bedre kunnskapen i befolkningen om konsekvenser av valg av samlivsform - ekteskap eller samboerskap. En oppfølging av disse forslagene er anslått til å utgjøre om lag 2 mill. kroner. Videre foreslås at alle nybakte foreldre etter hvert skal få tilbud om en dags gratis samlivskurs. Dette vil koste om lag 25 mill. kroner per år når tilbudet er fullt utbygd og forutsatt at det benyttes av alle. Familieverntjenesten foreslås gradvis styrket for å møte økt pågang og etterspørsel. En etablering av nye familievernkontorer er anslått til å koste om lag 5 mill. kroner per kontor, mens utgifter til nye stillinger ved eksisterende kontorer er anslått til om lag 650 000 kroner per stilling. Det er imidlertid vanskelig å anslå det samlede behovet på sikt for nye kontorer og utvidelse av eksisterende tilbud.

I kap. 3 Forpliktende foreldreskap foreslås en styrking av meklingsordningen. Utgifter til informasjon i denne forbindelse er anslått til 2,2 mill. kroner. Videre foreslås obligatorisk mekling for samboere med felles barn under 16 år. Merutgiftene knyttet til økt antall meklinger er anslått til 3 - 5 mill. kroner per år. Foreldreveiledningsprogrammet for å støtte foreldre i omsorgs- og oppdragerrollen foreslås videreutviklet, bl.a. med sikte på å gi et bedre tilbud til familier med minoritetsbakgrunn, mobilisering lokalt og implementering i skolen. Det er anslått at en gradvis økning av innsatsen kan ligge i størrelsesorden 20 - 30 mill. kroner. En styrking av adopsjonsfeltet, herunder adopsjonsforberedende kurs og kunnskapsutvikling, er anslått til å utgjøre om lag 3 mill. kroner.

I kap. 4 Fedres rett til fødselspenger skisseres en videre utvikling av fødselspengeordningen med vekt på styrking av fedres rettigheter. Å gi alle fedre som i dag er omfattet av fedrekvoten, lønnskompensasjon basert på egen opptjening er kostnadsberegnet til om lag 39 mill. kroner. Kostnadene ved å innføre rett til 4 uker pappapermisjon til de fedre som i dag er avskåret fra muligheten til fødselspenger er anslått til om lag 256 mill. kroner. En gradvis utvidelse av pappapermisjonen/fedrekvoten som forlengelse av den samlede permisjonstiden koster anslagsvis 254 mill. kroner per uke.

Takten i gjennomføringen av tiltakene som er foreslått i meldingen vil måtte tilpasses den økonomiske situasjonen og de rammer og prioriteringer som vil bli lagt til grunn for framtidige budsjettforslag.

Til forsida