St.prp. nr. 46 (2002-2003)

Om samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 168/2002 av 6. desember 2002 om innlemming i EØS-avtala av direktiv 2002/39/EF om endring av direktiv 97/67/EF med omsyn til ytterlegare opning for konkurranse på marknaden for posttenester i Fellesskapet

Til innhaldsliste

2 Europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/39/EF av 10. juni 2002 om endring av direktiv 97/67/EF med hensyn til ytterligere åpning for konkurranse på markedet for posttjenester i Fellesskapet

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, særlig artikkel 47 nr. 2 og artikkel 55 og 95,

under henvisning til forslag fra Kommisjonen 1 ,

under henvisning til uttalelse fra Den økonomiske og sosiale komité 2 ,

under henvisning til uttalelse fra Regionkomiteen 3 ,

etter framgangsmåten fastsatt i traktatens artikkel 251 4 , og

ut fra følgende betraktninger:

  1. Rådet vedtok i rådsresolusjon av 7. februar 1994 om utviklingen av EF-posttjenester 5 at et av hovedmålene for Fellesskapets postpolitikk er å forene arbeidet med sikte på en gradvis og kontrollert liberalisering av postmarkedet samt å sikre en varig universell posttjeneste.

  2. Europaparlaments- og rådsdirektiv 97/67/EF av 15. desember 1997 om felles regler for utviklingen av det indre marked for posttjenester i Fellesskapet og forbedring av tjenestenes kvalitet 6 fastsatte rammeregler for postsektoren på fellesskapsplan, herunder tiltak for å sikre en universell tjeneste, fastsettelse av øvre grenser for posttjenester som medlemsstatene kan pålegge yterne av den universelle tjenesten, samt en tidsplan for å treffe en beslutning om ytterligere åpning for konkurranse på markedet med henblikk på å opprette et indre marked for posttjenester.

  3. Traktatens artikkel 16 understreker viktigheten av tjenester av allmenn økonomisk betydning i Unionens felles verdier samt den rolle disse tjenestene spiller når det gjelder å fremme sosial og geografisk utjevning. Traktaten fastslår videre at det bør sørges for at prinsippene og vilkårene som ligger til grunn for virkemåten til disse tjenestene, gjør det mulig for dem å oppfylle sine oppgaver.

  4. Europaparlamentsresolusjon av 14. januar 1999 7 og av 18. februar 2000 8 om europeiske posttjenester framhever den økonomiske og sosiale betydningen av posttjenester samt behovet for å opprettholde en høy kvalitet på den universelle tjenesten.

  5. Tiltakene på dette området bør utformes på en slik måte at Fellesskapets sosiale oppgaver som nevnt i traktatens artikkel 2, dvs. et høyt nivå på sysselsettingen og på sosialomsorgstjenestene, også gjennomføres som mål.

  6. Postnettet i landdistrikter, særlig i fjellområder og på øyer, spiller en vesentlig rolle når det gjelder å integrere foretak i den nasjonale/globale økonomien og å opprettholde sosial og arbeidsmessig utjevning i fjellområder og på øyer i landdistrikter. Videre kan landpostkontorer i fjellområder og på øyer utgjøre et viktig infrastrukturnettverk som gir allmenn tilgang til ny telekommunikasjonsteknologi.

  7. I konklusjonene til formannskapet fra møtet til Det europeiske råd i Lisboa 23. og 24. mars 2000 ble det nevnt to beslutninger om posttjenester som nødvendiggjør handling fra Kommisjonen, Rådet og medlemsstatene i henhold til deres respektive myndigheter. De aktuelle tiltakene er for det første å fastsette en strategi for fjerning av hindringer for posttjenesten innen utgangen av 2000, og for det annet å påskynde liberaliseringen innen sektorer som posttjenester med henblikk på å nå målet om et operativt indre marked for slike tjenester.

  8. Det europeiske råd i Lisboa i mars 2000 anså det også som viktig, innenfor rammen av det indre marked og en kunnskapsbasert økonomi, at det blir tatt fullstendig hensyn til Traktatens bestemmelser om tjenester av allmenn økonomisk betydning og foretak som er ansvarlige for driften av slike tjenester.

  9. Kommisjonen har igangsatt en omfattende gjennomgang av postsektoren i Fellesskapet, blant annet ved å iverksette studier om sektorens økonomiske, sosiale og teknologiske utvikling og rådspørre de berørte parter.

  10. Postsektoren i Fellesskapet har behov for moderne rammeregler som særlig har som mål å fremme det indre marked for posttjenester. Økt konkurranseevne bør muliggjøre en integrering av postsektoren i alternative kommunikasjonsmetoder og øke kvaliteten på tjenesten som ytes til brukere som stiller stadig større krav.

  11. Det grunnleggende målet om å bevare ytingen av en varig universell tjeneste som oppfyller kravene til kvalitet som fastsatt av medlemsstatene i henhold til artikkel 3 i direktiv 97/67/EF, på samme grunnlag i hele Fellesskapet, kan sikres dersom muligheten til å reservere tjenester opprettholdes på dette området samtidig som det sikres høy effektivitet ved å sørge for tilstrekkelig adgang til å yte tjenester.

  12. Den forventede økte etterspørselen i hele postsektoren på mellomlang sikt kan bidra til å oppveie tapet av markedsandeler som kan ramme yterne av den universelle tjenesten som følge av ytterligere åpning av markedet, og utgjør dermed en garanti for opprettholdelsen av den universelle tjenesten.

  13. Blant faktorene som fører til endringer i sysselsettingen innen postsektoren, utgjør den teknologiske utviklingen og presset fra markedet om større effektivitet de viktigste; åpningen av markedet vil på sin side ha mindre innvirkning. Åpningen av markedet vil bidra til å utvide den samlede størrelsen på postmarkedene, og eventuelle reduksjoner i antall ansatte hos yterne av den universelle tjenesten som følge av slike tiltak (eller en foregriping av disse), vil trolig oppveies av veksten i sysselsettingen hos private operatører og nyinntredere på markedet.

  14. Det bør fastsettes en tidsplan på fellesskapsplan med sikte på en gradvis og kontrollert åpning for konkurranse på brevpostmarkedet. Dette vil gi alle yterne av den universelle tjenesten tilstrekkelig tid til å iverksette ytterligere, nødvendige moderniserings- og omstruktureringstiltak for å sikre levedyktigheten på lang sikt under nye markedsvilkår. Det kreves også en tilstrekkelig tidsperiode for å gjøre det mulig for medlemsstatene å tilpasse lovgivningssystemene til et åpnere miljø. Det er derfor hensiktsmessig å fastsette en trinnvis metode for ytterligere åpning av markedet, som består av mellomtrinn som representerer en viktig, men kontrollert åpning av markedet, etterfulgt av en ny gjennomgang av sektoren og et forslag som eventuelt stadfester datoen 2009 for gjennomføringen av det indre marked for posttjenester, eller som fastsetter relevante, alternative trinn i denne retning i lys av resultatene av gjennomgangen.

  15. Det bør sikres at de neste fasene i åpningen av markedet er av omfattende art og samtidig oppnåelige i praksis for medlemsstatene, samtidig som det sikres vedvarende yting av den universelle tjenesten.

  16. En generell nedsettelse av vektgrensen for tjenester som kan være reservert yterne av den universelle tjenesten, til 200 gram i 2003 og 50 gram i 2006, sammen med en fullstendig åpning for konkurranse på markedet for utgående grensekryssende post, med mulige unntak i den grad det er nødvendig for å at den universelle tjenesten ytes, representerer ytterligere faser som er relativt enkle og kontrollerte, men som likevel er vesentlige.

  17. Vanlige brevpostsendinger som veier mellom 50 gram og 350 gram utgjør gjennomsnittlig 16 % av de samlede postinntektene til yterne av den universelle tjenesten i Fellesskapet, hvorav 9 % svarer til vanlige brevpostsendinger på mellom 100 gram og 350 gram. Utgående grensekryssende brevpostsendinger under vektgrensen på 50 gram utgjør gjennomsnittlig omtrent 3 % av de samlede inntektene til yterne av den universelle tjenesten.

  18. Med hensyn til tjenester som kan reserveres, angis en iverksettelse av prisgrenser på henholdsvis tre ganger den offentlige takst i 2003 og to og en halv ganger den offentlige takst i 2006 på en brevpostsending på første vektnivå i den raskeste standardkategorien, eventuelt sammen med vektgrenser på henholdsvis 100 gram og 50 gram.

  19. Direktereklame utgjør allerede et dynamisk og voksende marked med vesentlig vekstpotensial i de fleste medlemsstater, og det finnes et betydelig vekstpotensial i de resterende medlemsstater. Seks medlemsstater har allerede i stort grad åpnet for konkurranse innen dette segmentet. Bedre tjenestefleksibilitet og prisfastsettelse som en følge av konkurranse, vil bedre direktereklamens stilling i forhold til alternative kommunikasjonsmedier, noe som i neste omgang sannsynligvis vil øke posttrafikken og styrke stillingen til hele postsektoren. I den grad det er nødvendig for å sikre at den universelle tjenesten ytes, bør det likevel fastsettes at direktereklame fortsatt kan reserveres innenfor ovennevnte grenser for vekt og pris.

  20. Utgående grensekryssende post utgjør gjennomsnittlig 3 % av de samlede postinntektene. Ved å åpne denne delen av markedet i alle medlemsstater, med de unntak som er nødvendige for å sikre at den universelle tjenesten ytes, vil det være mulig for ulike postoperatører å samle inn, sortere og transportere all utgående grensekryssende post.

  21. Dersom det åpnes for konkurranse på markedet for inngående grensekryssende post, vil det være mulig å omgå grensene på 100 gram i 2003 og 50 gram i 2006 ved å sende en del av de innenlandske masseforsendelsene fra et annet sted slik at det blir vanskelig å forutse virkningene av dette. En angivelse av opprinnelsen til brevpostsendinger kan medføre ytterligere problemer med gjennomføringen. Vektgrenser på 100 gram og 50 gram for vanlige, innkommende, grensekryssende brevpostsendinger og direktereklame samt for vanlige brevpostsendinger innenlands, er praktiske fordi de ikke medfører risiko for omgåelse som nevnt ovenfor eller via en kunstig økning av vekten på individuelle brevpostsendinger.

  22. Det er viktig å fastsette en tidsplan allerede nå med sikte på ytterligere skritt mot gjennomføringen av det indre marked for posttjenester, både med hensyn til den universelle tjenestens overlevelse på lang sikt og en fortsatt modernisering og effektivisering postorganisasjonene.

  23. Det bør fortsatt være mulig for medlemsstatene å la enkelte posttjenester være reservert yterne av den universelle tjenesten. Slike ordninger vil gjøre det mulig for sistnevnte å fullføre tilpasningen av deres virksomhet og menneskelige ressurser til en situasjon med økt konkurranse, uten å forstyrre deres finansielle likevekt og dermed uten å sette sikringen av en universell tjeneste i fare.

  24. Det bør fastsettes nye grenser for vekt og pris samt hvilke tjenester disse kan gjelde for, og det bør fastsettes en ny gjennomgang av sektoren og en beslutning som eventuelt stadfester datoen 2009 for gjennomføringen av det indre marked for posttjenester, eller som fastsetter relevante, alternative trinn i denne retning i lys av resultatene av gjennomgangen.

  25. Tiltak som er vedtatt av en medlemsstat, herunder opprettelsen av et kompensasjonsfond, enhver endring av virksomheten til et slikt eller enhver utbetaling fra et slikt, kan innebære støtte fra en medlemsstat eller gjennom statlige ressurser i en eller annen form i henhold til traktatens artikkel 87 nr. 1, som krever forhåndsmelding til Kommisjonen i samsvar med traktatens artikkel 88 nr. 3.

  26. Muligheten til å tildele lisenser til konkurrerende operatører på området for den universelle tjenesten, kan kombineres med krav om at innehaverne av lisenser skal bidra til ytingen av den universelle tjenesten.

  27. I henhold til direktiv 97/67/EF skal medlemsstatene utpeke én eller flere nasjonale reguleringsmyndigheter for postsektoren som er juridisk atskilt fra postoperatørene og fungerer uavhengig av disse. På grunn av dynamikken i de europeiske postmarkedene bør den viktige rollen til de nasjonale reguleringsmyndigheter anerkjennes og styrkes, særlig med hensyn til å sikre overholdelsen av de reserverte tjenester, unntatt i medlemsstater der det ikke finnes slike reserverte tjenester. I henhold til artikkel 9 i direktiv 97/67/EF kan medlemsstatene gå ut over de fastsatte målene i nevnte direktiv.

  28. Det kan være hensiktsmessig for de nasjonale reguleringsmyndigheter å knytte innføringen av alle lisensene til krav om at forbrukerne skal ha tilgang til oversiktlige, enkle og økonomisk overkommelige framgangsmåter i forbindelse med klager, uavhengig av om klagene er knyttet til tjenester levert av yterne av den universelle tjenesten eller tjenester levert av operatører med tillatelse, medregnet individuelle innehavere av lisenser. Det kan også være hensiktsmessig å la disse framgangsmåtene være tilgjengelige for brukere av alle posttjenester, enten det dreier seg om universelle tjenester eller ikke. Slike framgangsmåter bør omfatte framgangsmåter for å fastslå ansvar i forbindelse med tap av eller skade på postsendinger.

  29. Yterne av den universelle tjenesten tilbyr vanligvis tjenester, f.eks. til foretak, mellommenn som samler inn post fra flere kunder samt avsendere av masseforsendelser, som gir disse kundene mulighet til å gå inn i postkjeden på andre punkter og vilkår enn det som er tilfelle for den tradisjonelle brevtjenesten. I denne forbindelse bør yterne av den universelle tjenesten overholde prinsippene om oversiktlighet og ikke-diskriminering, både når det gjelder forholdet mellom tredjemenn og når det gjelder forholdet mellom tredjemenn og ytere av den universelle tjenesten som tilbyr tilsvarende tjenester. Nevnte tjenester må også stilles til rådighet for private kunder som sender post på tilsvarende vilkår, siden det ikke må skje diskriminering i forbindelse med tjenesteyting.

  30. Med henblikk på å holde Europaparlamentet og Kommisjonen underrettet om utviklingen av det indre marked for posttjenester, bør Kommisjonen med jevne mellomrom framlegge rapporter for disse institusjonene om gjennomføringen av dette direktiv.

  31. Direktiv 97/67/EF bør endres i henhold til dette.

  32. Dette direktiv berører ikke anvendelsen av traktatens bestemmelser om konkurranse og om adgangen til å yte tjenester, som angitt særlig i kommisjonskunngjøringen om anvendelse av konkurransereglene på postsektoren og om vurdering av visse statlige tiltak i forbindelse med posttjenester( 9 ) -

VEDTATT DETTE DIREKTIV:

Artikkel 1

I direktiv 97/67/EF gjøres følgende endringer:

  1. Artikkel 7 skal lyde:

    «Artikkel 7

    1. I den grad det er nødvendig for å opprettholde den universelle tjenesten, kan medlemsstatene fortsatt reservere tjenester for yteren eller yterne av den universelle tjenesten. Slike tjenester skal være begrenset til innsamling, sortering, transport og utlevering av brevpostsendinger innenlands samt inngående grensekryssende post, uansett om dette skjer ved rask eller vanlig postgang, innenfor følgende grenser for pris og vekt. Vektgrensen skal være 100 gram fra 1. januar 2003 og 50 gram fra 1. januar 2006. Vektgrensen skal ikke gjelde fra 1. januar 2003 dersom prisen er lik eller større enn tre ganger den offentlige takst på en brevpostsending på første vektnivå i den raskeste kategorien, og fra 1. januar 2006 dersom prisen er lik eller strre enn to og en halv ganger denne taksten.

      I tilfelle av gratis posttjenester for blinde og svaksynte kan det gis unntak fra pris- og vektgrensene.

      I den grad det er nødvendig for å sikre at den universelle tjenesten ytes, skal direktereklame fortsatt kunne reserveres innenfor de samme grensene for vekt og pris.

      I den grad det er nødvendig for å sikre at den universelle tjenesten ytes, f.eks. når enkelte sektorer av postvirksomheten allerede er blitt liberalisert, eller på grunn av særlige kjennetegn ved en medlemsstats posttjenester, kan utgående grensekryssende post fortsatt reserveres innenfor samme grenser for vekt og pris.

    2. Dokumentutveksling kan ikke reserveres.

    3. Kommisjonen skal gjennomføre en prognose for å vurdere virkningen for den universelle tjenesten i den enkelte medlemsstat av gjennomføringen av det indre marked for posttjenester i 2009. Innen 31. desember 2006 skal Kommisjonen framlegge en rapport for Europaparlamentet og Rådet på grunnlag av konklusjonene fra denne prognosen, ledsaget av et forslag som eventuelt stadfester datoen 2009 for gjennomføringen av det indre market for posttjenester, eller som fastsetter andre trinn i lys av konklusjonene fra prognosen.»

  2. I artikkel 12 skal nye strekpunkter lyde:

    • «når ytere av den universelle tjenesten anvender særlige takster, f.eks. for tjenester til foretak, avsendere av masseforsendelser eller mellommenn som samler inn post fra flere kunder, skal de anvende prinsippene om oversiktlighet og ikke-diskriminering både med hensyn til takster og tilhørende vilkår. Takstene skal ta hensyn til sparte kostnader sammenliknet med standardtjenesten som omfatter alle tjenester som tilbys i forbindelse med innsamling, transport, sortering og utlevering av individuelle postsendinger, og takstene skal sammen med de tilhørende vilkårene gjelde på samme måte i forholdet mellom tredjemenn som i forholdet mellom tredjemenn og ytere av den universelle tjenesten som tilbyr tilsvarende tjenester. Alle slike takster skal også være tilgjengelige for privatkunder som sender post under tilsvarende vilkår.

    • kryssubsidiering av universelle tjenester utenfor den reserverte sektoren med inntekter som stammer fra tjenester innenfor den reserverte sektoren skal være forbudt, unntatt i den grad det kan godtgjøres at dette er strengt nødvendig for å oppfylle en spesifikk universell tjenesteplikt som gjelder på konkurranseområdet; med unntak for medlemsstater der det ikke finnes reserverte tjenester, skal de nasjonale reguleringsmyndigheter vedta tiltak med henblikk på dette og underrette Kommisjonen om slike tiltak.»

  3. I artikkel 19 erstattes første og annet ledd med følgende:

    «Medlemsstatene skal sørge for at det fastsettes oversiktlige, enkle og økonomisk overkommelige framgangsmåter for behandling av klager fra brukerne, særlig ved tap, tyveri, skade eller manglende oppfyllelse av kvalitetsstandardene for tjenesten (herunder framgangsmåter for å bestemme ansvar i saker der mer enn én operatør er involvert).

    Medlemsstatene kan fastsette at dette prinsippet også skal gjelde for brukere av tjenester som:

    • ikke omfattes av den universelle tjenesten som definert i artikkel 3, og

    • omfattes av den universelle tjenesten som definert i artikkel 3, men ikke ytes av yteren av den universelle tjenesten.

    Medlemsstatene skal vedta tiltak for å sikre at tvister kan avgjøres på en rettferdig og rask måte ved hjelp av framgangsmåtene nevnt i første ledd, ved å fastsette et system for refusjon og/eller erstatning når det er berettiget.»

  4. I artikkel 22 erstattes tredje ledd med følgende:

    «De nasjonale reguleringsmyndigheter skal særlig ha til oppgave å sikre at forpliktelsene som følger av dette direktiv, overholdes, og de skal om nødvendig innføre kontroller og særlige framgangsmåter for å sikre at det tas hensyn til de reserverte tjenestene. De kan også ha ansvaret for å sikre at konkurransereglene overholdes i postsektoren.»

  5. Artikkel 23 skal lyde:

    «Artikkel 23

    Uten hensyn til artikkel 7 skal Kommisjonen hvert annet år, og første gang ikke senere enn 31. desember 2004, framlegge for Europaparlamentet og Rådet en rapport om anvendelsen av dette direktiv, særlig om økonomiske, sosiale, teknologiske og sysselsettingsmessige forhold samt om tjenestens kvalitet. Rapporten skal eventuelt være vedlagt forslag til Europaparlamentet og Rådet.»

  6. Artikkel 27 skal lyde:

«Artikkel 27

Bestemmelsene i dette direktiv, med unntak av artikkel 26, skal opphøre å gjelde 31. desember 2008, med mindre annet er besluttet i samsvar med artikkel 7 nr. 3. Framgangsmåtene for tillatelser nevnt i artikkel 9, skal ikke berøres av denne dato.»

Artikkel 2

  1. Medlemsstatene skal sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv, innen 31. desember 2002. De skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette.

    Disse bestemmelsene skal, når de vedtas av medlemsstatene, inneholde en henvisning til dette direktiv, eller det skal vises til direktivet når de kunngjøres. Nærmere regler om denne henvisningen skal fastsettes av medlemsstatene.

  2. Medlemsstatene skal oversende Kommisjonen teksten til de viktigste internrettslige bestemmelser som de vedtar på det området dette direktiv omhandler.

Artikkel 3

Dette direktiv trer i kraft den dag det kunngjøres i De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Artikkel 4

Dette direktiv er rettet til medlemsstatene.

Utferdiget i Luxembourg, 10. juni 2002.

For EuropaparlamentetFor Rådet

P. COXJ. PIQUÉ I CAMPS

PresidentFormann

Fotnotar

1.

EFT C 337 E av 28.11.2000, s. 220 og EFT C 180 E av 26.6.2001, s. 291.

2.

EFT C 116 av 20.4.2001, s. 99.

3.

EFT C 144 av 16.5.2001, s. 20.

4.

Europaparlamentsuttalelse av 14. desember 2000 (EFT C 232 av 17.8.2001, s. 287), Rådets felles holdning av 6. desember 2001 (EFT C 110 E av 7.5.2002, s. 37) og europaparlamentsbeslutning av 13. mars 2002 (ennå ikke offentliggjort i EFT). Rådsbeslutning av 7. mai 2002.

5.

EFT C 48 av 16.2.1994, s. 3.

6.

EFT L 15 av 21.1.1998, s. 14.

7.

EFT C 104 av 14.4.1999, s. 134.

8.

EFT C 339 av 29.11.2000, s. 297.

9.

EFT C 39 av 6.2.1998, s. 2.