- Arbeidet deres inspirerer en hel verden

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende møtte torsdag 11. desember vinnerne av Nobels fredspris 2014. 

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai på besøk. Foto: SMK

- Jeg gratulerer Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai med Nobels fredspris, og hedrer dem for deres globale engasjement for å sikre barns rettigheter og skolegang. Arbeidet deres inspirerer en hel verden, sier statsminister Erna Solberg.

Satyarthi og Yousafzai er i Oslo i forbindelse med fredsprisutdelingen onsdag.

Malala Yousafzai har i flere år kjempet for jenters rett til utdanning i Pakistan. I 2012 ble hun skutt og hardt skadd av Taliban på grunn av sitt arbeid for barns rettigheter. Hennes kamp har gjort syttenåringen til tidenes yngste fredsprisvinner.

Kailash Satyarthi har brukt det meste av sitt voksne liv til å jobbe for barns rettigheter, særlig kampen mot barnearbeid, både i India og globalt. Han driver flere organisasjoner, blant annet “The Global March Against Child Labour”.

Utdanning hjelper barn ut av fattigdom og er en forutsetning for fred og bærekraftig utvikling.

- Jenters rett til utdanning er en av mine hjertesaker. Derfor har regjeringen lovet å doble innsatsen for utdanning av barn og ungdom i land preget av ekstrem fattigdom, krise og konflikt. Det er inspirerende å møte uredde mennesker som gjør og ofrer så mye for å gi barn en bedre fremtid. Jeg har lært mye om hvordan barnearbeid bør bekjempes, og vi har drøftet hvordan vi sammen kan styrke dette arbeidet globalt, sier statsministeren.

Nett-tv Nett-TV: Statsministeren møter vinnerne av Nobels fredspris

Se sendingen her

Se sendingen her

Til toppen