Lærerikt nordisk bokormprosjekt

Ved å delta i prosjektet Nordic Bookworm får barna i Hovenga barnehage i Porsgrunn bekjentskap med forskning, matte og teknologi. Kunnskapsministeren mener det viser at læring og lek ikke er noen motsetning.

Ved å delta i prosjektet Nordic Bookworm får barna i Hovenga barnehage i Porsgrunn bekjentskap med en rekke fagfelt.  Målet for prosjektet er først og fremst å øke leselysten, men de lærer også om forskning, matte og teknologi, for å nevne noe.

Det gjør de gjennom lesing av eventyr, ved å stille spørsmål og ved å forske på noe av det de lurer på. Første eventyr ut var «Askeladden som kappåt med trollet», og det bød på eksperimenter som gjorde at de lærte litt om tyngdekraften.

– Ettersom Askeladden kaster denne fuglen i eventyret, har vi gjort en del eksperimenter med masse, gjennom det å kaste ting. Vi har kastet stein, og sammenlignet dette med når man kaster fjær,  sier virksomhetsleder ved Hovenga og Radehuset barnehage, Heidi Omdal. 

De har også vært i skogen og forsket på mose, og de har funnet ut hvor mange de må være for å bære en stokk. Det har bidratt til at de også har lært om samarbeid og vennskap. Kunnskapsministeren mener det viser at læring og lek går fint hånd i hånd.

- Dette er et godt eksempel på at det ikke er noen motsetning mellom lek og læring. Barnehagene skal ikke bli en skole med læringsmål. Men barnehagen skal være sted for læring, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Nordic Bookworm er et nordisk prosjekt som Finland, Sverige og Island deltar på sammen med Norge. 

Les om Nordic Bookworm her

Det går fint an å lære gjennom lek, mener kunnskapsministeren.
Til toppen