Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Inkluderingsdugnaden:

– Fantastiske eksempler på inkludering

Statsråd Anniken Hauglie fikk se flere gode eksempler på arbeidsinkludering under et dagsbesøk i Stavanger-området.

17. oktober dro arbeids- og sosialministeren på en rundtur i Stavanger-området. Tema var inkludering gjennom jobb, og budskapet fra ministeren tydelig: – Vi må gi flere som kan og vil jobbe, muligheten til det.

Lag-A

På Sola fikk hun møte tidligere rusmisbrukere som ønsker seg tilbake i yrkeslivet. De fortalte hva det har betydd å få være en del av arbeidstiltaket Lag-A.

Anniken Hauglie står og ser på Monica Solbakk som holder en motorsag over en tømmerstokk. Arbeidskollegaer i bakgrunnen.
I Sola samarbeider Kirkens bymisjon og kommunen om å tilrettelegge for at tidligere og nåværende rusmisbrukere skal kunne stå i arbeid. Monica Solbakk (med motorsagen) fortalte statsråden hva det betyr å ha en jobb å gå til. Foto: ASD

Kafé Sjøsiden

I Stavanger var ministeren med på føråpningen av kafé Sjøsiden ved Lervig sykehjem. Kafeen skal drives av folk som har hatt vanskelig for å få innpass i arbeidslivet, og de fleste har varig tilrettelagt arbeid (VTA).

Anniken Hauglie sitter ved et bord og snakker med Karoline (til høyre for seg) og Andreas (til venstre)
Andreas (t.v.) og Karoline er to av dem som gleder seg til å jobbe på kafé Sjøsiden på Lervig sykehjem. Foto: ASD

Rishagen barnehage

Deretter gikk turen til Gjesdal, der Hauglie fikk gleden av å treffe Hilde, som jobber fulltid i Rishagen barnehage. Hilde har downs syndrom og er en stor ressurs for barna i Rishagen. Da statsråden stakk innom var hun i full sving med å skjære opp frukt til lunsjen – godt hjulpet av arbeidsvillige, små medhjelpere.

Anniken Hauglie til venstre og Hilde Haaland til høyre, står på kjøkken og ser i kamera.
Hilde Haaland har downs syndrom og jobber fulltid i Rishagen barnehage i Gjesdal. Foto: ASD

Kymar

Siste stopp på programmet var bedriften Kymar på Klepp, der unggutten Mads akkurat har fått fast jobb. 24-åringen slet lenge med å få jobb, og var i en periode på aktivitetsplikt i regi av NAV. Men nå smiler livet til Mads.

Mads Larsen (til høyre) peker og snakker med Anniken Hauglie, stående foran arbeidsbenk.
Mads Larsen slet lenge med å få seg jobb. Nå har han fått fast stilling i bedriften Kymar på Klepp. Statsråden fikk en innføring i arbeidsoppgavene hans. Foto: ASD

Strålende eksempler på inkludering

– I dag har jeg sett fire strålende eksempler på god arbeidsinkludering. Eksempler som dette forteller meg at det meste er mulig, bare man tilrettelegger litt og har tro på folks evner. Jeg oppfordrer arbeidsgiverne til å bli med på regjeringens inkluderingsdugnad for å få folk som står på utsiden, inn i arbeidslivet, sier Anniken Hauglie.

Til toppen