Replikk: - Jo, Silje, Norge bidrar mye!

Norge bidrar med rundt seks milliarder kroner årlig til klimatiltak i utviklingsland, og går dermed foran i de internasjonale klimaforhandlingene.

Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg krevde i Dagsrevyen i går, onsdag, at Norge må gi penger til det internasjonale klimaaarbeidet. Merkelig nok klarte hun å unngå å nevne at Norge er blant de landene som gir mest i klimahjelp. Og da snakker vi om absolutte tall - ikke bare etter folkemengde. Selv om vi er et lite land, tar vi med andre ord et stort ansvar.

Norge gir inntil tre milliarder kroner årlig for å bremse ødeleggelsen av regnskogen. Norge står for hele 25 prosent av all verdens pengebidrag til dette formålet. I tillegg gir vi tre milliarder kroner årlig over bistandsbudsjettet blant annet til tilpasning til klimaendringer i utviklingsland.

Det er nesten litt villedende når Lundberg står direkte på Dagsrevyen unnlater å nevne dette og gir inntrykk av at Norges bidrag er null kroner. Jeg tror Natur og Ungdom hadde tjent seg på å belyse alle sider av sak. I internasjonale sammenhenger blir Norge rost opp i skyene for vårt klimabidrag - i Indonesia og Brasil for å nevne to store mottakerland. Jeg er alltid klar for å diskutere politikk og svare på kritikk. Men da synes jeg kritikken bør være basert på fakta.

Til toppen