- Må få opp øynene for Horisont2020

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Mæland oppfordrer næringslivet til å søke pengestøtte i verdens største forskningsprogram, Horisont2020. De neste årene skal det deles ut en pott på 760 milliarder kroner til forskning og innovasjon.

- Næringslivet må få opp øynene for Horisont2020. Dette er viktig for at norsk næringsliv skal kunne samarbeide med de beste FoU-miljøene i Europa, sier næringsminister Monica Mæland.

I forrige uke inviterte derfor Nærings- og fiskeridepartementet til mobiliseringskonferanse for å oppfordre næringslivet til å se mot Horisont2020. Konferansen samlet bedrifter som allerede er aktive i programmet og dem som ennå ikke har tatt steget ut i Europa.

Elkem, Sintef, Lyse Energi, AnsuR og NCE Oslo Medtech fortalte hvordan de har knekket koden for å lykkes ut i Europa.

Både næringsminister Monica Mæland, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker og administrerende direktør i NHO Kristin Skogen Lund deltok på konferansen.  Det gjorde også 175 deltagere fra næringslivet.

Horisont2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, og fra 2014 til 2020 satses det nesten 80 milliarder euro (eller omtrent 760 milliarder kroner) på europeisk samarbeid.

Norske bedrifter kan søke på disse pengene på lik linje som andre bedrifter i EU.

- Horisont2020 er en viktig del av europeisk omstilling og vekst. Næringslivet har en særlig viktig rolle når det gjelder satsing på innovasjon og næringsrelevant forskning, sier Mæland.

Presentasjonene fra mobiliseringskonferansen finner du her

Fakta:

291 norske bedrifter har fått innvilget pengestøtte fra Horisont 2020 på til sammen 192 millioner euro (ca 1,8 mrd kroner).

Fordelingen er som følger:

Norske universiteter har mottatt 65 millioner euro (33 prosent av støtten), instituttene har fått 59 millioner euro (31 prosent), mens næringslivet har mottatt 45 millioner euro (23 prosent).

Kilde: Forskningsrådet