Historisk arkiv

- Vi må sikre jenters rett til utdanning i utviklingsland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Torsdag og fredag deltar statsminister Erna Solberg på årets Davos-møte i regi av World Economic Forum. Solberg skal også ha møte med FNs pådrivergruppe for tusenårsmålene. I tillegg deltar statsministeren i diskusjoner om klima og internasjonal økonomi.

Hovedtemaet på årets Davos-møte er en verden i endring. Hvordan påvirker politiske, økonomiske, sosiale og ikke minst teknologiske endringer livene og samfunnene våre?

Statsministerens viktigste budskap er at jobben for å sikre jenters rett til utdanning i utviklingsland må trappes opp.

- FNs tusenårsmål har mobilisert ressurser globalt og gjort det mulig å bekjempe fattigdom i et større tempo enn noen gang tidligere. Jeg har et særlig engasjement for å sikre jenters rett til utdanning, sier statsministeren.

- Nelson Mandela sa en gang at utdanning er det mest effektive våpenet for å skape endring i verden. Jeg deler hans oppfatning. Det vil jeg fortelle mine kolleger og andre tilhørere som jeg møter i Davos, sier statsminister Erna Solberg.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon utnevnte i november statsminister Erna Solberg som en av to ledere av en pådrivergruppe for FNs tusenårsmål (Millenium Development Goals – Advocacy Group). Gruppen skal møtes i Davos, og statsministeren har også et kort møte med generalsekretær Ban Ki-moon.

Klima - økt oppmerksomhet og tempo nødvendig
- Vår tids største dilemma er at vi må fortsette å løfte millioner ut av fattigdom samtidig som vi må kutte verdens utslipp av klimagasser. Dette vil være et hovedtema for min andre dag i Davos, sier statsministeren.

På fredag er statsministeren med i to diskusjonsmøter med blant andre Al Gore, Verdensbankens president, FNs general-sekretær, Bill Gates og andre næringslivsledere, politikere og organisasjoner. 

- Det ser jeg fram til fordi nettopp klima er en utfordring vi må løse sammen - politikere, næringsliv, forskere og organisasjoner. Vi må arbeide for å få på plass en global avtale om klimakutt i 2015, men det er viktig å få til tiltak som kan gi reduksjoner allerede før det, sier Solberg.