Historisk arkiv

– Viktig å få EU med på å bevare regnskogen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Anders Aalbu, EU-delegasjonen

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Lars Andreas Lunde, deltok mandag 26. mai på Europakommisjonens konferanse om avskoging og forringelse av skog. Lunde ser positivt på at EU med dette tar et initiativ på området.

Konferansen i Brussel tok sikte på å sette søkelyset på utfordringene, og de mulige løsningene, knyttet til avskoging og forringelse avskog. Lunde holdt sitt innlegg i første sesjon og la blant annet vekt på de nylige uttalelsene fra FNs klimapanel om at klima- og skogsatsningen (REDD+) har et stort potensial til å bidra til å redusere klimaendringene på en kostnadseffektiv måte.

– Ingen hevder at REDD+ er enkelt, gratis og fort gjort, men sammenlignet med de andre klimatiltakene vi kan velge mellom, er klima- og skogsatsningen en av de fruktene som henger lavest, uttrykte Lunde til en forsamling av konferansedeltakere med bakgrunn fra både politikk, næringsliv og akademia.

Delte våre erfaringer
Konferansen ble arrangert i et samarbeid mellom tre av Europakommisjonens generaldirektorater, DG Environment, DG Climate Action og DG Development Cooperation. Miljøkommissær Janez Potočnik åpnet konferansen med å fortelle om EUs interne initiativer på klima- og miljøfeltet, men sa også at EU er opptatt av å jobbe multilateralt i kampen mot avskoging og forringelse av skog, blant annet gjennom REDD+.

Statssekretær Lunde er veldig opptatt av å ha EU med på laget i dette arbeidet.

– Vi håper å få EU mer på banen, og er veldig glad for at EU inviterte oss til denne konferansen. Vi håper å kunne bidra litt med å fortelle om erfaringene vi har i Norge, til å inspirere EU og Europakommisjonen, og få EU med.

Fortsetter til 2020
Lunde mener det er viktig at også EU er oppmerksomme på den betydningen regnskogene har. Norge iverksatte klima- og skoginitiativet i 2008 og har siden da brukt tre milliarder kroner hvert år på å bevare regnskog. Satsningen skal fortsette på dagens nivå, i alle fall frem til 2020.

– Det å bevare regnskog er helt nødvendig dersom vi skal stanse klimaendringene. Det er ikke alene nok, men klarer vi ikke denne oppgaven i klimaarbeidet, kommer vi ikke til å klare å stoppe global oppvarming, sier Lunde.

Han peker også på at en aktør på EUs størrelse vil gi langt mer finansiell og politisk tyngde til satsningen – mer enn Norge kan bidra med alene.

– Det er veldig viktig at man nå har fått denne bevisstheten i EU rundt klima- og skogsatsningen, og EU vil jo være den viktigste samarbeidspartneren for Norge i dette arbeidet. Og det er også viktig å få flere til å være med å finansiere klima- og skogsatsningen, slik at det ikke er Norge alene som gjør dette. I den sammenheng er det naturlig å peke på EU som viktig samarbeidspartner. Vi samarbeider allerede med Storbritannia og Tyskland, og det er viktig å få flere EU-land på banen, og ikke minst EU som helhet, sier Lunde.