Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

- Energisamarbeid mellom Norge og Kina skaper store muligheter

Onsdag møtte olje- og energiminister Terje Søviknes den kinesiske energiministeren Nur Bekri. Både olje og gass og fornybar energi var blant temaene under møtet. De to ministrene undertegnet også en avtale om energisamarbeid mellom Norge og Kina.

Kina og Norges energiministre

F.v Nur Bekri, Kinas energiminister og statsråd Søviknes

- Jeg er svært glad for mulighetene som nå åpner seg i Kina. Vi har nå signert en avtale om økt samarbeid innen energisektoren med kinesiske myndigheter. Potensialet for norske bedrifter i Kina er stort. Det gjelder både leverandører i olje- og gassnæringen og fornybarsektoren, sier Terje Søviknes.

På møtet understreket de to ministrene at Kina og Norge har felles interesse av å utvide energisamarbeidet. Nur Bekri, som leder Kinas energimyndighet National Energy Administration la vekt på at norske bedrifter har lang erfaring og tung kompetanse innen både olje- og gass og fornybar.

Ved avslutningen av møtet undertegnet Nur Bekri og Søviknes et Memorandum of Understanding om samarbeid innen lavutslipps-energiløsninger som fornybar energi, energieffektivisering og karbonfangst- og lagring.

- Møtet var svært vellykket. Mitt inntrykk er at Kina ser stort potensiale gjennom økt samarbeid med norske myndigheter og bedrifter, fortsetter Søviknes.

Kinas energiminister Nur Bekri og Søviknes signerer avtale

Tidligere på dagen innledet han på konferansen Mission Innovation som holdes samtidig med ministermøtet Clean Energy Ministerial.

Mission Innovation har som mål å øke bevilgningene til forskning og utvikling av teknologi for ren energi. Norge var blant de første landene som ble med da initiativet ble annonsert i forbindelse med klimamøtet i Paris i 2015. Deltakerlandene ble enige om å doble investeringene i energiforskning i løpet av fem år.

- Norge har gjort store framskritt. Siden 2015 har Norge økt bidragene til forskning og utvikling av miljøvennlig energiløsninger med mer enn 60 prosent. Det betyr at vi er i god rute mot målet om å doble bidragene innen 2020, sier Terje Søviknes.

 

Til toppen