Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

– EU er plassen for meg å være nå

Av Emma-Lise Berghei Gårdvik, EU-delegasjonen

Thea Sveen er en av de heldige som nådde opp og fikk praktikantplass i Europakommisjonen i vår. Nå jobber hun med gjennomføringen av EUs klimapolitikk.

Thea Sveen er praktikant i Europakommisjonen i vår. Foto: Emma-Lise Berghei Gårdvik

Thea Sveen er en av de heldige som nådde opp og fikk praktikantplass i Europakommisjonen i vår. Nå jobber hun med gjennomføringen av EUs klimapolitikk.

Hverdagen i Generaldirektoratet for klima er meget variert. Enheten som Thea jobber i bidrar til gjennomføringen av EUs klimapolitikk med et særlig fokus på lavkarbon-teknologi.

– Arbeidet spenner fra konseptutvikling til nyskapende tenkning med hensyn til teknologier, politikk og regelverk. Jeg føler vi er radaren til nyskapende, bærekraftig og miljøvennlig teknologiutvikling, sier Thea om arbeidet som praktikant i Europakommisjonen.

Hun føler seg veldig velkommen og blir inkludert i arbeidet som gjøres. Også er det interessant å få en smak på hvordan EU-maskineriet fungerer.

– EU er utrolig viktig for energi- og klimapolitikken i Europa. Dessuten engasjerer den europeiske integrasjonsprosessen meg. Derfor er dette plassen for meg å være nå, forteller Thea.

Interesse for EU
Thea har tatt store deler av sin utdannelse i utlandet, og EU har alltid vært et interessant tema for henne. I løpet av siste året av sine studier begynte hun på en dobbel mastergrad i energirett og EU-rett, som var et samarbeid mellom universitetet i Strasbourg og Freie Universität Berlin.

– Siden jeg har tatt store deler av min utdanning i ulike deler av Europa, har jeg vært klar over de mulighetene som finnes når det gjelder praktikantopphold i de europeiske institusjonene. I Berlin hadde vi dessuten mange eksterne foredragsholdere som kom fra Kommisjonen, forteller Thea.

Dersom du er nysgjerrig og ønsker å vite mer om praktikantmuligheter for nordmenn i Brussel, kan du lese mer om dette her.

– Det er mange som setter EUs utenrikstjeneste (European External Action Service, EEAS) som førstevalg fordi man gjerne tenker at det er her man vil få arbeide med internasjonale og diplomatiske saker. Men det er viktig å huske at det er så internasjonalt som det bare kan bli i alle generaldirektoratene i Kommisjonen. Det lønner seg derfor å tenke utenfor den diplomatiske boblen, oppfordrer Thea.

Europeisk perspektiv
Om det å være norsk i en EU-institusjon, sier Thea følgende:

– I startfasen har det blitt litt mye fokus på at jeg er norsk og at Norge ikke er medlem av EU. Arbeidet i Kommisjonen er selvfølgelig veldig preget av at vi jobber for europeiske interesser. Men jeg føler meg hjemme i EU-systemet og liker å jobbe med et europeisk perspektiv.

Praktikantperioden i Kommisjonen varer i fem måneder, fra mars til juli. Thea forteller at hun har tenkt mye på hva hun skal gjøre etterpå men holder alle dører åpne.

– Det jeg gjør nå i dag er i grunnen drømmejobben for meg. Det passer så godt med hva jeg har studert og det jeg interesserer meg for, sier hun entusiastisk.


Les mer om lavkarbon-teknologi på generaldirektoratet for klimas nettsider.

Til toppen