Historisk arkiv

– Noe annet enn livet på lesesalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Anders Aalbu, EU-delegasjonen

Vårens studentpraktikanter ved EU-delegasjonen og ambassaden til Belgia er kommet godt i gang. De er i Brussel som en del av Utenriksdepartementets studentpraktikantordning.

Våren 2015 er Ingvild Jacobsen studentpraktikant ved ambassaden og Julie Johnsen og Andreas Høglund studentpraktikanter ved EU-delegasjonen. Foto: Stian Mathisen
Våren 2015 er Ingvild Jacobsen studentpraktikant ved ambassaden og Julie Johnsen og Andreas Høglund studentpraktikanter ved EU-delegasjonen. Foto: Stian Mathisen Foto: Stian Mathisen, EU-delegasjonen

– Etter noen få uker ved EU-delegasjonen har jeg forstått hvilke utrolige muligheter det er for læring og utvikling her.

Det sier Julie Johnsen som er en av to studentpraktikanter ved EU-delegasjonen denne våren. Hun studerer økonomi ved Handelshøyskolen i København og har gjennom studiene jobbet mye med problemstillinger knyttet til mellomstatlig samarbeid innenfor økonomi, finans og miljø. Hun ville lære hvordan slikt samarbeid gjennomføres i praksis.

– Jeg søkte praksisopphold  ved EU-delegasjonen blant annet fordi det er Norges største utenriksstasjon. Her finnes det spesialråder  fra nesten alle departementene som til sammen sitter på en enorm kompetanse som man som student kan lære utrolig mye av.

Lyses ut vår og høst

EU-delegasjonen og ambassaden til Belgia har studentpraktikanter både høst og vår. Studentpraktikantplasser for høsten 2015 vil bli lyst ut 23. mars, med søknadsfrist 17. april. Utlysningene vil bli publisert på regjeringens nettsider. Der finnes også utlysninger til alle de andre utenriksstasjonene som tar del i studentpraktikantordningen.

Andreas Høglund er vår andre studentpraktikant ved delegasjonen denne våren. Gjennom Europastudier ved Universitetet i Bergen har han fått en stor interesse for europeisk politikk og spesielt hvordan EU-systemet påvirker folks hverdag. Derfor var det naturlig å søke praktikantopphold  i EUs hovedstad for å forstå prosessene i praksis.

– Studentpraktikantordningen gir en unik innsikt i Norges forhold til EU og er en lærerik periode som skiller seg fra lesesalene som ellers preger studenttilværelsen, sier Andreas.

Varierte arbeidsoppgaver

Arbeidsoppgavene omfatter først og fremst informasjonsarbeid i form av artikkelskriving til EU-delegasjonens nettsider og ambassadens nettsider. Studentpraktikantene er også involvert i både planlegging og gjennomføring av de mange besøkene og seminarene på Norges hus. De bistår også fagrådene i sitt arbeid ved å delta på møter, skrive rapporter og bistå der det trengs.

Ingvild Jacobsen er studentpraktikant ved Norges ambassade til Belgia. Det var flere årsaker til at hun søkte seg dit.

– Jeg har lenge dyrket en interesse for belgisk politikk og skrev blant annet bacheloroppgave om regjeringskrisen i 2010.

Ingvild la også vekt på at utenriksstasjonen i Brussel er sentralt plassert både når det gjelder europeisk og internasjonal politikk. Muligheten til å lære om diplomati, norske interesser og politiske forhandlinger i praksis fremstod derfor som desto større nettopp her.

Over all forventning

– Kun noen få uker inn i praktikantoppholdet er følelsen av å vokse kunnskaps- og erfaringsmessig over all forventning, sier Ingvild.

Hun legger til at stasjonens mange besøk av statsråder og stortingsrepresentanter i løpet av våren gjør oppholdet ekstra spennende for henne som ønsker en karriere i departementene på sikt.

Det finnes flere praktikantmuligheter for nordmenn i Brussel. Både EFTA-sekretariatet, EFTAs overvåkningsorgan, ESA, og sekretariatet for EØS-midlene har egne praktikantordninger. De norske regionkontorene i Brussel har også praktikanter. Det er også mulig for nordmenn å være praktikant i Europakommisjonen. I tillegg finnes det flere muligheter både innenfor og utenfor EU-institusjonene.