Historisk arkiv

10000 nye frøprøver i hvelvet i oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fem genbanker og forskningssentre på fire kontinenter deponerte frø til årets femte og siste åpning av Svalbard Globale frøhvelv. Til sammen ble 10060 nye frøprøver tatt inn i hvelvet, fra genbanker i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa.

Fire av genbankene er internasjonale såkalte CGIAR-sentre (Consultative Group for International Agricultural Research) som det finnes totalt 15 av, spredt over hele verden, men flest i utviklingsland.  Disse driver med forskning og utvikling av nye plantesorter, samtidig som de er blant verdens største genbanker.

Sentrene er spesialisert, enten innen en eller noen få viktige plantearter eller de arbeider med flere planteslag som er viktige i regionen de ligger i. IRRI på Filipinene er det internasjonale senteret for forskning på ris og sendte denne gang 5392 nye frøprøver av 7 ulike arter av ris. IRRI er blant instituttene som har deponert mest frø i frøhvelvet og har fra før over hundre tusen frøprøver liggende i hvelvet.

Nye frø bæres inn i hvelvet, pakket i kasser som hver rommer maksimalt 400 frøtyper. Kassene er forseglet av den genbanken som sender frøet. I kassene er det plass til inntil 400 frøprøver i hver. Hver frøprøve består av rundt 500 frø og ligger i en lufttett aluminiums pose. Vi har kapasitet til 4, 5 millioner ulike frøtyper og kan dermed huse duplikater av alle de unike frøtypene som i dag finnes i de mange genbankene rundt om i verden, i tillegg til nye frøtyper som vil bli samlet inn i fremtiden. 

Nye frø bæres inn i hvelvet, pakket i kasser som hver rommer maksimalt 400 frøtyper. Kassene er forseglet av den genbanken som sender frøet. I kassene er det plass til inntil 400 frøprøver i hver. Hver frøprøve består av rundt 500 frø og ligger i en lufttett aluminiums pose. Vi har kapasitet til 4, 5 millioner ulike frøtyper og kan dermed huse duplikater av alle de unike frøtypene som i dag finnes i de mange genbankene rundt om i verden, i tillegg til nye frøtyper som vil bli samlet inn i fremtiden.
Fem genbanker og forskningssentre på fire kontinenter deponerte frø til årets femte og siste åpning av Svalbard Globale frøhvelv. Til sammen ble 10060 nye frøprøver tatt inn i hvelvet, fra genbanker i Asia, Afrika, Sør-Amerika og Europa. Foto: Matthias Heyde

ICRISAT, med hovedkvarter i India, og IITA med hovedkvarter i Nigeria har også allerede store samlinger av plantesorter sikkerhetskopiert i frøhvelvet. Begge arbeider med et stort antall tropiske matplanter, og deponerte denne gang hhv. 1662 og 1376 frøprøver, såkalte aksesjoner av ulike typer av bønner, erter, millet, sorghum og mais.

CIP, det internasjonale senteret for potet i Peru, deponerte denne gang 559 aksesjoner av til sammen 133 arter av rot- og knollvekster fra jordbruksområder i Andesfjellene. Dette er da i hovedsak planter som er nærstående slektninger til potet og søtpotet som kan benyttes i planteforedling.

Eneste nasjonale genbank som deponerte frø denne gang var nederlandske CGN som deponerte 1071 frøprøver av til sammen 106 arter av i hovedsak grønnsaker og fôrplanter. CGN er en av genbankene som allerede har store samlinger i hvelvet.

På grunn av stor interesse for frøhvelvet i forbindelse med uttaket av frø fra ICARDA, genbanken i Aleppo i Syria i september/oktober, var det denne gang rekordmange mediebesøk i hvelvet, de fleste av dem internasjonale. Ca 10 TV-stasjoner og radio, aviser og magasiner, pressebyrå, og dokumentarfilmprodusenter, også fra fire verdensdeler besøkte hvelvet for filming, fotografering og intervjuer. 

Frøene plassert trygt inne i hvelvet. Foto: Landbruks- og matdepartementet