Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett 2013

110 millioner til forskning på legemiddel mot føflekkreft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen foreslår å bevilge 110 millioner kroner til en forskningsstudie på legemiddelet ipilimumab. Målet er å finne ut hvilke pasienter med føflekkreft som kan ha nytte av medisinen.

Regjeringen foreslår å bevilge 110 millioner kroner til en forskningsstudie på legemiddelet ipilimumab. Målet er å finne ut hvilke pasienter med føflekkreft som kan ha nytte av medisinen.

– Dette legemiddelet er lovende i behandlingen av føflekkreft, men vi har ikke god nok informasjon om hvem som vil ha utbytte av å få den. Vi vil tilrettelegge for behandlingsformen, og samtidig spare pasienter for unødige bivirkninger, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Ipilimumab er et nytt legemiddel for behandling av føflekkreft med spredning. Noen pasienter kan ha god nytte av medisinen, men den har begrenset effekt for de fleste pasientene. I Norge kan anslagsvis 100 personer årlig være aktuelle for behandling med ipilimumab.

– Nå vil vi gjennom en større studie få kunnskap om hvem disse pasientene er. Da kan de med størst utbytte av medisinen, tilbys medikamentet i fremtiden, sier Støre.

I en studie kan gode, kliniske, genetiske eller biologiske markører indikere hvilke pasienter som kan ha god effekt av medikamentet. Det er intensjonen at disse pasientene, ikke hele pasientgruppen, i fremtiden skal tilbys medikamentet. Denne type målrettet behandling er fremtidsrettet, fordi den reduserer omfang av bivirkninger og senskader hos de som likevel ikke vil ha effekt av behandlingen.

Det skal gjennomføres en følgeforskningsstudie over fem år. Studien vil omfatte pasienter med føflekkreft som tidligere har gjennomgått en annen form for behandling. Departementet har bedt om at pasienter som kan ha nytte av legemiddelet innenfor godkjent bruksområde, tilbys dette inntil studien starter.

Les mer om Revidert nasjonalbudsjett 2013

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter