Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

1,5 millioner kroner til mat for eldre-arbeid

– Eldre skal ha et verdig mattilbud. God matomsorg reduserer underernæring og medisinbruk og bidrar til å gi bedre helse og trivsel. I år setter vi derfor i gang flere tiltak, gjennom prosjektet «Gylne Måltidsøyeblikk», som bidrar til å bedre mattilbudet for eldre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

1,5 millioner kroner er satt av til «Gylne Måltidsøyeblikk» i 2019. Nye inspirasjonsdager om mat for eldre, og et matgledekorps, er blant tiltakene som er planlagt. Prosjektet «Gylne Måltidsøyeblikk» arrangeres for femte gang i år. Målet er å øke mat- og måltidsglede og bedre ernæring for eldre som bor på institusjon, og for dem som bor hjemme. Måltidsglede er en av satsningsområdene i meldingen Leve hele livet. Mat for eldre inkluderes også i arbeidet med å utvikle Matnasjonen Norge. 

Nye inspirasjonsdager om mat for eldre

For mange eldre er et godt måltid dagens høydepunkt. I tillegg er måltider grunnleggende for god helse og livskvalitet hele livet. Det bidrar til økt matlyst og matinntak. Regjeringen arbeider for at alle eldre, skal få større mulighet til å velge hva de vil spise, når de vil spise og spise sammen med andre.

– Til våren og høsten skal vi arrangere fem nye inspirasjonsdager om mat for eldre rundt om i Norge. Her presenterer foredragsholdere de gode eksempler innen matomsorg og gir deltakerne faglig påfyll. Seminarene er gratis for alle som jobber innen matomsorg for eldre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Inspirasjonsdagene blir i år arrangert i Trondheim, Fredrikstad, Skien, Stavanger og Tromsø. I tillegg vil videregåendeskoler med mat- og restaurantfag bli inkludert i seminarene. Fremtidens kokker spiller en viktig rolle i arbeidet med mat for eldre. Seminarene vil også ta for seg ulike måter kommunene kan organisere innkjøp av mat til institusjonene. Å servere eldre råvarer og retter de kjenner kan det bidra til økt matlyst. I 2018 ble seks inspirasjonsdager arrangert i Alta, Vadsø, Hamar, Ålesund, Grimstad og i Mosjøen. Over 800 personer deltok, og seminaret fikk gode tilbakemeldinger.

Matgledekorpset i Innlandet

I 2018 ble «Matgledekorpset i Innlandet» opprettet. Matgledekorpset skal besøke institusjoner for å gi veiledning, tips og inspirasjon om hvordan mattilbudet til eldre kan bli bedret. Matgledekorpset i Innlandet er et pilotprosjekt, men kan allerede vise til gode tilbakemeldinger og et stort engasjement. Flere kommuner står allerede på venteliste for å få besøk. Alle kommuner og institusjoner i Innlandet kan melde sin interesse for besøk.

– Matgledekorpset er et prosjekt jeg har stor tro på. I 2019 vil korpset også arrangere kurs, og utvikle informasjonsmateriell til kommunene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad besøkte Raufosstun Helsehus forrige uke. Der snakket hun blant annet med Magnus Foss om hva som skal til for å bedre mattilbudet for eldre.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad besøkte Raufosstun Helsehus forrige uke. Der snakket hun blant annet med Magnus Foss om hva som skal til for å bedre mattilbudet for eldre. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Forrige uke reiste landbruks- og matminister Olaug Bollestad til Raufosstun helsesenter med Matgledekorpset. Matgledekorpset inspirerte de ansatte til å forbedre mattilbudet og skape mer måltidsglede på sykehjemmet.

Matgledekorpset består av fem personer med bred mat- og servicefaglig kompetanse, og driftes av Fylkesmannen i Innlandet.

  • Kokk Charlotte Mohn Gaustad
  • Kokk Hai Hang
  • Kokk og opplevelsesarrangør Hans Brimi
  • Mona Smestad
  • Ernæringsfysiolog Marit Toverud
Til toppen