Historisk arkiv

23 millioner kroner til landbruksrelatert klimaforskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen styrker den klimarelaterte forskningen med 23 millioner kroner. 20 millioner kroner går til forskning på fornybar energi og opptak av CO2 og lagring av karbon. 3 millioner går inn i forskningsprogrammet NORKLIMA.

Regjeringen styrker den klimarelaterte forskningen med 23 millioner kroner. 20 millioner kroner går til forskning på fornybar energi og opptak av CO2 og lagring av karbon.
3 millioner går inn i forskningsprogrammet NORKLIMA.

- Utfordringene rundt landbruk og klima er globale, og Norge skal være blant de ledende land i arbeidet med kunnskapsproduksjon for et klimatilpasset landbruk nasjonalt og globalt, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Landbruks- og matdepartementet styrker den klimarelaterte forskningen med 23 millioner kroner i 2010. Dette er en oppfølging av klimaforliket og St.meld. nr. 39 (2008-2009) Klimautfordringene - landbruket en del av løsningen.

  • Fornybar energi i landbruket: 15 millioner kroner
  • Opptak av CO2 og lagring av karbon innenfor landbruket: 5 millioner kroner 
  • Øvrig klimaforskning: 3 millioner kroner

Forskning på fornybar energi
Norsk landbruk har betydelige uutnyttede biomasseressurser som kan nyttes til råstoff for CO2-nøytral bioenergi. Biomassen kan nyttes til biovarme, biogass og biodrivstoff som er miljøvennlige energibidrag.

- Den økte forskningsinnsatsen på disse områdene skal blant annet bidra til at vi når regjeringens mål om økt utbygging av bioenergi med 14 TWh innen 2020, sier Brekk.

Forskning på opptak av CO2 og lagring av karbon
FNs klimapanel peker på at økt binding av karbon i jordbruksjord er det klimatiltaket som har størst potensial innenfor jordbruket globalt sett. Videre har skog i vekst en stor evne til å ta opp CO2 og kan spille en sentral rolle i klimasammenheng.  Skogen i Norge har et netto opptak tilsvarende halvparten av klimagassutslippene. 

- Økt kunnskap fra forskningen skal bidra til at jord og skog i enda større grad kan fungere som karbonlagre i fremtiden, sier Lars Peder Brekk.

Øvrig klimaforskning
Det er fortsatt stor usikkerhet omkring hvordan landbruket vil bli påvirket av klimaendringene. Landbruks- og matdepartementet øker derfor bevilgningen til forskningsprogrammet NORKLIMA i Norges Forskningsråd. Dette skal bidra til å gi landbruket økt kunnskap om klimaets utvikling og direkte og indirekte effekter av klimaendringer på natur og samfunn.