Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

75 år siden D-dagen

Torsdag 6. juni var det 75 år siden D-dagen, den allierte invasjonen i Normandie. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og veteran Trygve Hansen var blant dem som var tilbake i Normandie og markerte D-dagen.

– Det er en ære å få være med på å hedre Trygve Hansen, og de andre veteranene som for 75 år siden gikk foran og tok opp kampen for det vi er og det vi tror på, sier forsvarsministeren. 

Veteran Trygve Hansen sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Veteran Trygve Hansen sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Marita Hundershagen, FD

Trygve Hansen er blant de siste gjenlevende av dem som var med på de harde kampene i Normandie for 75 år siden. Han seilte på norske marinefartøyer under nesten hele krigen, hvor han det meste av tiden var om bord på den norske jageren Stord.

«Operasjon Overlord» anses for å være en av de største militæroperasjonene gjennom tidene. To millioner allierte soldater ble satt i land i løpet av tre måneder. Invasjonen ble begynnelsen på andre verdenskrigs slutt i Europa. Den norske innsatsen under invasjonen besto av to jagerflyskvadroner, ti marinefartøy og om lag 50 handelsskip og personell fra Hæren.  Flere tusen marine-, handels- og landgangsfartøyer sørget for at mer enn 156 000 allierte soldater gikk i land i løpet av operasjonens første 24 timer. Ca. 10 000 allierte soldater ble såret eller mistet livet det første døgnet.

En norsk delegasjon ledet av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var til stede i Normandie 6. og 7. juni.
En norsk delegasjon ledet av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var til stede i Normandie 6. og 7. juni. Foto: Marita Hundershagen, FD

D-dagen ble markert med både nasjonale og internasjonale arrangementer i og rundt Normandie. En norsk delegasjon ledet av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har de siste dagene besøkt mange av stedene hvor norske styrker kjempet i juni-dagene for 75 år siden. D-dagen ble også markert i Portsmouth 5. juni, hvor blant annet statsminister Erna Solberg deltok.

– Markeringene disse dagene har vært viktige, for å vise anerkjennelse og respekt for alle dem som deltok i frigjøringen av det okkuperte Europa. Vi har ikke kommet uhindret dit vi er i dag. Fred og frihet kommer ikke gratis, avslutter forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Trygve Hansen foran Norges nasjonale monument i Villons-les-Buissons.
Trygve Hansen foran Norges nasjonale monument i Villons-les-Buissons. Foto: Marita Hundershagen
Til toppen