Akutt behov for nødhjelp i Somalia

- Tre år etter den siste hungersnøden i Somalia truer nok en sultkrise. Ifølge FN har én million mennesker behov for akutt nødhjelp. Regjeringen styrker derfor den humanitære innsatsen i Somalia med 35 millioner kroner, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende deltok i dag på et møte om Somalia i New York, som var organisert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Ifølge FN er matsikkerheten i Somalia betydelig forverret. FN ber nå om ytterligere hjelp til å dekke akutte behov for mat, vann, helse, husly og for at barn i krise skal ha et skoletilbud. Så langt har den internasjonale responsen på FNs humanitære appell for Somalia vært svak.   

- Situasjonen i Somalia er alvorlig og uten tilstrekkelig hjelp nå kan det utvikle seg til en humanitær katastrofe. Mange familier er på flukt fra sine hjem på grunn av konflikt. Samtidig sliter hjelpearbeidere med å få tilgang til hardt rammede områder, sier Brende. 

I tillegg til nær én million mennesker som har behov for akutt nødhjelp, har ytterligere to millioner mennesker bare så vidt nok mat til å klare seg. Barn og gravide kvinner er spesielt utsatt, ikke minst blant de omkring 1,1 million menneskene på flukt i Somalia. Mer enn 200 000 barn under fem år lider av alvorlig underernæring, og det anslås at 43 000 barn trenger akutt spesialisthjelp for å overleve.  De økte norske midlene til Somalia vil gis i tråd med FNs prioriteringer til humanitære organisasjoner som er med i den humanitære appellen, og til Røde Kors/Røde Halvmåne.

Til toppen