Åpnet Enova-støttet pilotprosjekt i Mosjøen

Olje- og energiminister Tord Lien var mandag i Mosjøen i Nordland under åpningen av Alcoa og Alstoms pilotprosjekt på aluminiumsfabrikken til Alcoa. Senere på dagen besøkte statsråden leverandørbedrifter i Mo i Rana.

Olje- og energiminister Tord Lien var mandag i Mosjøen i Nordland under åpningen av Alcoa og Alstoms pilotprosjekt på aluminiumsfabrikken til Alcoa.

Prosjektet består av en nyutviklet varmeveksler som håndterer forurensende avgasser bedre enn hva som tidligere har vært mulig. Overskuddsvarmen brukes til kraftproduksjon som tilbakeføres Alcoa og fjernvarmenettet i Mosjøen.

- Det er godt å få frem denne typen prosjekter i norsk næringsliv og industri, hvor potensialet for energigjenvinning ofte er betydelig. Skal vi klare å redusere de globale klimagassutslippene, er slike prosjekter som dette svært viktig. Samtidig bidrar det også til at norsk industri holder seg konkurransedyktig, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Teknologien som brukes i prosjektet er utviklet av Alstom og støttet av Enova med 7,1 millioner kroner.

- Alcoa, Alstom og Enova har gjort en kjembejobb med å få fram dette prosjektet, og jeg håper å få se flere slike samarbeid mellom industri, teknologibedrifter og virkemiddelapparatet i tiden fremover, sier Lien.

 

Olje- og energiminister Tord Lien kutter snoren under åpningen på Alcoa Mosjøen (foto: HSI/OED).

 

Besøkte leverandørbedrifter i Mo i Rana

Senere på dagen besøkte statsråden Momek Group og Wasco Industries i Mo i Rana.

Momek har gjennom en årrekke vært en viktig underleverandør til selskaper som leverer utstyr for borerørshåndtering, ankerhåndtering, seismikk og løfteutstyr. Momek tilbyr også tjenester innen vedlikehold og modifikasjon både på land og offshore.

Wasco er et malaysisk selskap som har etablert seg i Mo industripark for å utføre den 1,2 milliarder kroner store kontrakten for påføring av betongbelegg på rørene til den 52 mil lange Polarled-rørledningen.

- Jeg er opptatt av at leverandørindustrien fortsetter å utvikle seg. Målt i omsetning er dette Norges viktigste næring etter produksjonen av olje og gass. Momek og Wasco viser vår petroleumsvirksomhet gir oppdrag og arbeidsplasser over hele landet, og jeg håper miljøet her på Mo vil videreutvikle sin posisjon inn mot konkurransen om fremtidige kontrakter, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Olje- og energiminister Tord Lien for en omvisning hos Momek Group (foto: HSI/OED).

 

 

Rør til Polarled med betongbelegg hos Wasco (foto: HSI/OED).


 


Til toppen