Åpning av Nasjonal Restetorsdag

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Nasjonal Restetorsdag ble åpnet i dag på Hundsund ungdomsskole i Bærum av Matvett som står bak arrangementet i samarbeid med Forbrukerrådet. Vi forbrukere kaster mest mat, hver 5. handlepose går i søpla. Det er særlig frukt og grønt, brød, meieriprodukter og ferske kjøtt- og fiskeprodukter som vi kaster.

Nasjonal Restetorsdag ble åpnet i dag på Hundsund ungdomsskole i Bærum av Matvett som står bak arrangementet i samarbeid med Forbrukerrådet. Vi forbrukere kaster mest mat, hver 5. handlepose går i søpla. Det er særlig frukt og grønt, brød, meieriprodukter og ferske kjøtt- og fiskeprodukter som vi kaster. "Utgått på dato" er hovedårsaken til at matsvinn oppstår. På ungdomsskolen og åtte andre steder i landet blir ”Matkastebordet” vist i dag, en utstilling av hvor mye mat vi kaster med tips til å redusere svinnet. 

Anne Mette Schrøder fra Matvett understreket for elevene på niendeklassetrinnet hvor viktig det er at vi forbrukere benytter handlelister når vi er ute og handler for å hindre kasting av mat. Elevene fikk i lekse å lage en liste hjemme hvor alle i familien førte opp maten de hadde brukt opp, slik at familien bare handler mat de har brukt opp, og ikke mat de allerede har. 

I Norge kaster vi nesten 400 000 tonn mat fra matindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne. Både av hensyn til miljø, ressursutnyttelse og økonomi er det viktig å få redusert dette matsvinnet. 

Randi Flesland fra Forbrukerrådet presenterte regionenes matkastebord. Nasjonal Restetorsdag arrangeres som et samarbeid mellom Forbrukerrådet, Kiwi og Matvett i 8 andre norske byer samme dag – Bergen, Tromsø, Bodø, Gjøvik, Trondheim, Stathelle, Kristiansand og Sarpsborg.

Elevene ble servert gårsdagens brød og mat som var gått ut på Best før-dato eller nærmet seg Siste forbruksdags-dato, og forsynte seg med god appetitt.

Nasjonal Restetorsdag ble åpnet i dag på Hundsund ungdomsskole i Bærum
Elevene på 9. klassetrinn fra Hundsund ungdomsskole forsyner seg fra den nasjonale restefrokosten. (Foto: matvett.no)