Historisk arkiv

- Avskogingen må stanse innen 2030

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Ødeleggelsene av verdens regnskoger må stanse innen 2030 hvis vi skal unngå de mest dramatiske konsekvensene av klimaendringer. Tirsdag 11.november inviterte klima- og miljøminister Tine Sundtoft til dugnad for regnskogen på Litteraturhuset.

- Den siste rapporten fra FNs klimapanel viser at vi må stanse utslippene fra avskoging og landbruk innen 2030 for å nå klimamålet om maksimalt to graders temperaturøkning. Vi må også starte gjenoppbyggingen av verdens skoger. 

 

Det sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft under debattmøtet Grønn Agenda tirsdag 11.november på Litteraturhuset, der hun hadde invitert til dugnad for regnskogen. 

I debatten deltok også professor i biologi Dag O. Hessen, Storebrands Kristina Picard, Norgesgruppens Per Roskifte og Regnskogfondets Dag Hareide. Se video for mer om deres hovedbudskap.

Hvert år avskoges et skogområde 300 ganger så stort som Nordmarka, eller hele Nord-Norge i tillegg til Telemark fylke. Avskogingen forårsaker ca 10-15 prosent av verdens klimagassutslipp.

Norge bruker gjennom regnskogsatsingen opptil tre milliarder kroner årlig på tiltak for å bevare regnskogen og driver arbeid i alle de tre store regnskogregionene Amazonas, Kongobassenget og Sørøst-Asia. 

Halvparten av verdens avskoging skyldes produksjon av palmeolje, soya, storfekjøtt og papirmasse. I tillegg til forbrukerpress er derfor forpliktelser og innsats fra private selskaper avgjørende for å lykkes med å redusere avskogingen.

Under klimatoppmøtet i New York i september 2014 oppnådde man et internasjonalt gjennombrudd i dette arbeidet da private selskaper, urfolksorganisasjoner, stater og organisasjoner sammen la fram New York-erklæringen om skog. Her forplikter partene seg til å halvere avskogingen av tropisk naturskog innen 2020 og stanse den innen 2030.

- I 40 år har miljøorganisasjoner fortalt privat sektor at aktivitetene deres ødelegger naturen. I 40 år har privat sektor ignorert disse advarslene. Men de siste 5-10 årene har selskapene begynt å våkne, innse at de har et ansvar, og begynt å gjøre noe med det, sa Gavin Neath fra selskapet Unilever i sitt foredrag på Litteraturhuset. Neath har i mange år har vært direktør for bærekraft-arbeidet til Unilever, en av verdens største leverandører av dagligvarer som shampo og iskrem.

Følg med på kommende arrangementer i møteserien Grønn Agenda her.