Sikkerhetspolitikk på agendaen under svensk besøk

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hadde fredag bilaterale samtaler med sin svenske kollega Karin Enstrøm på Akershus festning i Oslo.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk besøk av sin svenske kollega, Karin Enström (foto: Marita Isaksen Wangberg, FD).

 

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hadde fredag bilaterale samtaler med sin svenske kollega Karin Enstrøm på Akershus festning i Oslo.

Det kommende toppmøtet i NATO var et sentralt tema for samtalene. Sverige, som et viktig partnerland, vil også delta på deler av toppmøtet.

- Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er varig endret, og det er viktig at vi nå styrker alliansens evne til kollektivt forsvar. Dette blir et sentralt spørsmål på toppmøtet i neste uke, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Sverige vil under toppmøtet underskrive en samarbeidsavtale med NATO som legger til rette for at NATO-styrker kan øve i landet.

- Dette er positivt, og det vil kunne bidra til mer NATO-øving i våre nærområder, sier Eriksen Søreide.

Norge har formannskapet i det nordiske forsvarssamarbeidet Nordefco i år, og Sverige overtar neste år. Også andre land har latt seg inspirere av det nordiske samarbeidet.

- Det nordiske samarbeidet er godt både politisk og konkret innenfor Forsvaret. Det har skapt interesse blant andre NATO-land, som ønsker å lære av oss. Slike regionale samarbeid kan være med å styrke NATO, sier Eriksen Søreide.

Den norske og svenske delegasjonen under møtet mellom forsvarsministrene
Den norske og svenske delegasjonen under møtet mellom forsvarsministrene (foto: Marita Isaksen Wangberg, FD).
Til toppen