Brasil og Norge sammen i klimakampen

Brasil er ikke bare blant favorittene foran årets fotball-VM, men også til å vinne klimakampen. Norsk regnskog-støtte er viktig i arbeidet for å redde Amazonas, ifølge ny forskning.

Amazonas er verdens største regnskog. Norge og Brasil har hatt klima- og skogsamarbeid siden 2008. (Bilde: CIFOR/Neil Palmer)

Brasil er ikke bare blant favorittene foran årets fotball-VM, men også til å vinne klimakampen. Norsk regnskog-støtte er viktig i arbeidet for å redde Amazonas, ifølge ny forskning.

Siden 2004 har Brasil redusert avskogingen i Amazonas med mer enn 70 prosent. Det tilsvarer mer enn 14 millioner fotballbaner med regnskog. Samtidig har Brasil hatt en kraftig økning i jordbruksproduksjonen.

Den norske støtten til Brasil gir et positivt bidrag til at denne reduksjonen også fortsetter fremover. Det viser ny forskning som ble publisert i det anerkjente internasjonale forskningsmagasinet Science fredag 6. juni.

- Brasils resultater regnes som et av de største klimatiltakene verden har sett. Brasil har dessuten greid å redusere avskogingen samtidig som landet har økt sin jordbruksproduksjon. Det viser at det ikke er noen motsetning mellom store klimatiltak og utvikling, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft. 

Norge har siden 2008 samarbeidet med Brasil om bevaring av Amazonas, verdens største regnskog. Gjennom såkalt resultatbasert bistand betaler Norge årlig for de resultatene som Brasil oppnår.

Hovedforskeren bak rapporten, Daniel Nepstad, advarer imidlertid om at avskogingen igjen kan øke ettersom etterspørselen etter soya og biff også er på vei opp. Han fastslår at det norske bidraget kan bli viktig for at de gode resultatene i Brasil fortsetter.

- Nå som behovet etter soya og biff øker igjen, trenger vi en ny tilnærming for å greie å opprettholde reduksjonen i avskoging i Amazonas. Støtten fra Norge på en milliard dollar bidrar til at Brasil får mulighet til å skape positive insentiver for storbønder til ikke å rydde skog for å drive jordbruk, sier Nepstad.

Den nye forskningen som publiseres i Science etterlyser mer pengestøtte slik som Norge gir. Å skape insentiver kan bli viktig for å kunne skape et tiltrekkelig insentivsystem for at storbøndene skal motstå avskogingen framover og heller dyrke på allerede avskogede områder, viser forskningen.

Fakta:
• Brasil og Norge har hatt klima- og skogsamarbeid siden 2008

• Norge har forpliktet seg til å gi opptil 1 milliard dollar årlig til det brasilianske Amazonasfondet i perioden 2008-2015 gitt at Brasil leverer resultater i form av redusert avskoging

• Brasils fremste klimamål er å redusere avskogingen i Amazonas med 80 prosent innen 2020 sammenlignet med årlig avskoging i perioden 1996-2005

• Foreløpig har Brasil redusert avskogingen i Amazonas med rundt 77 prosent

 

 

Til toppen