Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Brende bekymret for sammenbrudd i fredsforhandlingene for Sør-Sudan

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er svært bekymret for den siste utviklingen i fredsforhandlingene i Sør-Sudan. Jeg oppfordrer begge parter til å komme tilbake til forhandlingsbordet så snart som mulig, sier utenriksminister Børge Brende.

De krigførende partene i Sør-Sudan innledet i går forhandlinger i regi av den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD og støttet av den såkalte Troikaen (Norge, Storbritannia og USA). Forhandlingene hadde deltakelse fra sivilt samfunn, andre politiske partier og religiøse ledere. I kveld har SPLMiO, Riek Machars opprørsgruppe, trukket seg fra forhandlingene med den begrunnelse at de ikke ønsker deltakelse av andre aktører enn seg selv og regjeringen.

- Riek Machar og hans gruppe avviser med dette ikke bare IGADs, men hele det internasjonale samfunns klare posisjon og opplegg for fredsforhandlingene, med sikte på å løse den meget alvorlige konflikten i Sør-Sudan, sier Brende.

- Vi fordømmer Riek Machars beslutning og er samtidig skuffet over regjeringens reaksjon. Sør-Sudans befolkning fortjener bedre enn dette. Krig og truende hungersnød krever at alle viser ansvar. Riek Machar har et helt spesielt ansvar dersom forhandlingene bryter sammen og det internasjonale samfunn må vurdere hvilke konsekvenser dette vil få for ham og hans gruppe, sier Brende.