Brende fordømmer angrep på religiøse minoriteter i Midtøsten

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er sterkt bekymret over ISILs offensiv og at myndighetene i Irak mister kontrollen over stadig flere store landområder. Dette har fått alvorlige konsekvenser også for situasjonen til kristne og religiøse minoriteter i Irak. Sivile på flukt har akutte behov for beskyttelse og nødvendig hjelp, sier utenriksminister Børge Brende.

Angrep i Irak, Syria og Libanon fra gruppen Den Islamske staten i Irak og Levantens (ISIL) og deres allierte har ført til flere hundre tusener mennesker på flukt.

Sikkerhetssituasjonen i Irak er blitt stadig forverret de siste månedene, og voldsnivået er nå det høyeste siden 2008. Tusener av kristne har flyktet etter at ISIL tok kontroll over fire byer, inkludert den kristne byen Quaraqosh i Nineveh-provinsen. Tidligere har flere tusen kristne flyktet fra Mosul-området. Flere tusener fra den religiøse minoriteten yezidi flyktet i helgen fordi ISIL tok kontroll over Sinjar-området.

Også i Syria har tusener av kristne og religiøse minoriteter blitt drept og måttet flykte fra sine hjem siden starten av konflikten. Flere kirker og religiøse symboler er blitt ødelagt i Syria og Irak.

- Religiøs pluralisme er en vital del av Midtøstens historie og sivilisasjon. Vi trenger politiske løsninger som motvirker en økende splittelse langs sekteriske skillelinjer. Norge vil fortsette arbeidet med å bekjempe religiøs vold og radikalisering. Vi støtter organisasjoner som kjemper for minoriteters rettigheter i blant annet Irak, sier utenriksminister Brende.