DAB-nettet ferdigstilt

Næringsminister Monica Mæland markerte at det nasjonale DAB-nettet nå er ferdig da hun skrudde på den siste senderen på Knappefjell utenfor Bergen.

Norsk TV og radio ble heldigitalisert da Mæland markerte fullførelsen av det nasjonale DAB-nettet.

- På to år er det bygd opp verdens mest omfattende kringkastingsnett for radio. Det nye DAB-nettet er levert til avtalt tid, kostnad og kvalitet slik Stortinget i sin tid bestilte det, sa næringsminister Monica Mæland da hun skrudde på den 759. DAB-senderen i Norge.

DAB-nettet fullføres i Norge. Næringsminister Monica Mæland markerer fullførelsen av det nasjonale DAB-nettet på Knappenfjellet i Bergen. Her er hun med Adm. direktør Torbjørn Teigen i fra Norkring. (Tor Erik H. Mathiesen)

DAB-nettet skal overta som fremtidens radionett i Norge, etter FM. I 2009 fikk alle i Norge tilgang til digitale TV-signaler. Nå følger radio etter, Knappefjell var den siste senderen i det ordinære DAB-nettet som ble satt i permanent drift. Senderen i Straumsgrend utenfor Bergen dekker i utgangspunktet 3000 personer.

- Norge er et foregangsland når det gjelder digitalisering av radiomediet. DAB-nettene i Norge er verdens mest omfattende, bygd i et land med vanskelig topografi. Med senderen på Knappefjell i drift er et nytt kapittel innen nasjonal infrastruktur avsluttet. Og Norge er blitt heldigitalt, sier næringsminister Monica Mæland.

Telenoreide Norkring har brukt to år på selve byggingen av DAB-nettet. Planleggingen har tatt lengre tid.

- God ingeniørkunst, solid kunnskap hos medarbeiderne, god logistikk og stabile leverandører har gjort DAB-utbyggingen rask og effektiv, til tross for at vi har et utfordrende klima og typografi. I de mest hektiske periodene har vi satt i drift 100 sendere i kvartalet, sier Norkrings administrerende direktør Torbjørn Ødegård Teigen.

Prislappen på DAB-utbyggingen er 1 milliard norske kroner. 99,5 prosent av Norges befolkning har tilgang til DAB - som er kravet Stortinget har bestemt.

- Fremover vil DAB-nettet testes og justeres slik at det blir en best mulig lytteropplevelse, sier Torbjørn Ødegård Teigen.

Til toppen