Historisk arkiv

Enighet i Lima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Over tretti timer på overtid endte klimaforhandlingene i Lima med enighet. Partene har i natt funnet frem til et kompromiss som gjør det enklere å få en internasjonal klimaavtale på plass neste år.

Enighet i Lima
Enighet i Lima Foto: Klima- og miljødepartementet

- Å løse klimautfordringen er en av de mest krevende oppgavene verdenssamfunnet står overfor. Vi må takle det i fellesskap, og derfor er dette resultatet viktig, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Representanter for over 190 land har i to uker vært samlet i Perus hovedstad Lima for å bli enige om veien frem til en internasjonal klimaavtale. Forhandlingene skulle egentlig vært avsluttet fredag 12. desember, men fortsatte inn i helgen fordi det var liten vilje til å finne kompromisser på tvers av de tradisjonelle skillelinjene mellom i-land og u-land. I løpet av helgen ble det gjort flere forsøk på å komme til enighet og i sluttspurten av forhandlingene spilte Norge en brobyggerrolle.

- I går ledet Singapores miljøminister og jeg samtaler mellom de ulike gruppene av land. Vi jobbet sammenhengende i mer enn ti timer. Han og jeg deltok også i arbeidet de siste avgjørende timene med å lage kompromisset som ble vedtatt på overtid, forteller Sundtoft.

Kompromisset ble presentert 23.45 lokal tid av Manuel Pulgar-Vidal, Perus miljøminister og møteleder.

- Etter at teksten lå på bordet, var det noen nervepirrende minutter. Men jeg skjønte at det hadde gått veien da flere kom bort til meg for å gratulere, sier Sundtoft.

Avtalen i Lima legger viktige føringer for det som skal spilles inn i den videre forhandlingsprosessen mot klimatoppmøtet i Paris i 2015. Målet med møtet i Paris er å komme fram til en avtale som omfatter størstedelen av klimagassutslippene i verden. Alle verdens stater oppfordres til å legge fram konkrete løfter om hvor mye de vil kutte i sine CO2-utslipp når den nye avtalen etter planen skal tre i kraft i 2020.

- Jeg er fornøyd med at vi nå klarer å holde tidsplanen som kan lede frem til en internasjonal klimaavtale i Paris. Vi ønsket i utgangspunktet flere krav til informasjon om målene landene melder inn, men er godt fornøyde med kompromisset, konstaterer Sundtoft.

Vedtaket i natt inneholder blant annet et første utkast til en forhandlingstekst for klimaavtalen som skal vedtas i Paris.

- Dette gjør at forhandlingene får et viktig dytt i riktig retning i året som kommer, sier Sundtoft.

Flere tegn peker nå i positiv retning. Kina og USA har nylig inngått en avtale som forplikter begge landene til å kutte utslipp og utvikle klimateknologi. Før toppmøtet i Lima ble det satt som mål å samle inn 10 mrd. dollar til FNs grønne klimafond.

- Dette målet ble nådd, og det gav et nødvendig løft inn i forhandlingene, fastslår Sundtoft.

På klimakonferansen varslet Norge en dobling av bidraget til FNs grønne klimafond, fra 1 mrd. kroner til 1,6 mrd. kroner for perioden 2015-2018. Fondet skal bidra til å finansiere klimatiltak i utviklingsland.