Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Etterretningstjenestens nye skip ble døpt

-Norge vil nå få et av verdens mest avanserte etterretningsfartøy, som vil bidra til å følge med på utviklingen og aktiviteten i nordområdene, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Etterretningstjenestens nye skip Marjata ble døpt av statsminister Erna Solberg (foto: Mats Grimsæth, Forsvaret).

Etterretningstjenesten har operert i Barentshavet siden slutten av 1950-årene. Nye Marjata er den fjerde fartøyet i rekken og vil, som sine forgjengere, være en svært viktig kilde til informasjon om militær aktivitet i nordområdene.

-Aktiviteten i nordområdene har økt de siste årene, både sivilt og militært. Vi har behov for gode, nasjonale etterretningsvurderinger for å sikre en fullgod situasjonsforståelse. Norge har alltid fulgt godt med på hva som skjer i våre nærområder. Det vil vi fortsette med. Dette bidrar til å skape forutsigbarhet, og dermed stabilitet, i nordområdene, sier forsvarsministeren.

Norge vil nå få et av verdens mest avanserte etterretningsfartøy, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ved dåpen av Marjata.
Norge vil nå få et av verdens mest avanserte etterretningsfartøy, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ved dåpen av Marjata (foto: Mats Grimsæth, Forsvaret).

Statsminister Erna Solberg var gudmor for fartøyet, som er utrustet ved Vard Langsten i Møre og Romsdal. Skroget ble bygget i Romania.

Dåpen av Marjata er en viktig milepæl i prosessen frem til at fartøyet kommer i operativ drift i 2016.

-Nye Marjata vil bli en viktig brikke i videreføringen av E-tjenestens oppdrag i Nordområdene og utgjør en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre Norges informasjonsbehov de neste 30 årene.  Dagens fartøy har vært operativt siden 1995 og har nå nådd sin forventede tekniske levetid. Det er derfor gledelig at Stortinget i 2009 bevilget penger til å investere i et nytt etterretningsfartøy. Dette viser at kontinuerlig norsk tilstedeværelse i Nordområdene prioriteres svært høyt, sier sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen.

Fartøyene har samtidig utgjort – og utgjør- en norsk tilstedeværelse i området som oppfattes som rutinemessig av andre aktører i området. Etterretningsvirksomheten er fullt lovlig og fartøyet holder seg i god avstand fra andre staters territorialfarvann.

Statsminister Erna Solberg var gudmor for fartøyet, som er utrustet ved Vard Langsten i Møre og Romsdal.
Statsminister Erna Solberg var gudmor for fartøyet, som er utrustet ved Vard Langsten i Møre og Romsdal (Mats Grimsæth, Forsvaret)-

For flere fakta og bilder av Marjata, se Forsvaret.no.

Til toppen