Feiret 17.mai og norsk sjømat London

Næringsminister Monica Mæland deltok på lanseringen av den norske fish and chips-kampanjen i Storbritannia. Målet er å promotere norsk torsk og sjømat til vanlige, britiske konsumenter.

Næringsminister Monica Mæland deltok på lanseringen av den norske fish and chips-kampanjen i Storbritannia. Målet er å promotere norsk torsk og sjømat til vanlige, britiske konsumenter.  

Næringsminister Monica Mæland, Hilde Hukkelberg direktør i Innovasjon Norge i Storbritannia og Irland og Norges ambassadør i London Kim Traavik. Foto: NFD

- Norsk fisk er sunn og bærekraftig, og vi ser at det å spise sjømat blir mer og mer trendy. Storbritannia er dessuten blant våre viktigste markeder for torsk. Potensialet for økt sjømateksport er stort. Når vi først skal selge en vare, så det er flott at det er ingrediens i en svært tradisjonell britisk rett som fish and chips, sier Mæland.

Hun tilbrakte 17.mai-helgen i London, blant annet for å delta på arrangementet som kick-startet fish and chips-kampanjen, som er igangsatt av Norges Sjømatråd. Kampanjen går i all hovedsak ut på at 16 tonn norsk torsk ble gjort om til 40.000 måltider fish and chips, og solgt for 99 pence hele 17.mai fra nesten hundre restauranter og utsalgssteder over hele Storbritannia.

- Jeg håper kampanjen vil bidra til å synliggjøre norsk torsk og sjømat i Storbritannia, og at den bidrar til økt etterspørsel for norsk hvitfisk, sier Mæland.

I forkant hadde Norges Sjømatråd og Innovasjon Norge invitert til et arrangement for britiske bransjefolk, der norsk sjømat og kystturisme stod i sentrum. I sitt innlegg understreket næringsministeren at norsk torsk er bærekraftig, velsmakende og enkel å forberede.

Storbritannia er verdens største torskemarked, og spesielt norsk ombordfrosset råvare er ettertraktet av fish and chips-industrien på grunn av god kvalitet, bærekraft og tilgjengelighet store deler av året.

Fakta

  • Storbritannia var i 2013 Norges femte største sjømatmarked målt i verdi, med en eksport på over 2,8 milliarder kroner.
  • Hvert år spiser britene 276 millioner måltider fish and chips.
  • 1,8 millioner sjømatmåltider finner veien fra Norge til det britiske middagsbordet hver eneste dag.

 

Til toppen