Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Finansdepartementet med jubileumsbok

- Denne artikkelsamlingen markerer at det er 200 år siden det selvstendige Norge opprettet Finansdepartementet og fikk sin første finansminister, Grev Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg. Gjennom 15 artikler tegnes et riss av departementets og Norges økonomiske historie fram til i dag, sier finansminister Siv Jensen.

Torsdag 12.juni lanserte Finansdepartementet artikkelsamlingen «Finansdepartementet 200 år - Norsk økonomi fra bankerott til overskudd».

- Denne artikkelsamlingen markerer at det er 200 år siden det selvstendige Norge opprettet Finansdepartementet og fikk sin første finansminister, Grev Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg. Gjennom 15 artikler tegnes et riss av departementets og Norges økonomiske historie fram til i dag. Noen artikler tegner de lange historiske linjer, andre stopper opp ved enkelte hendelser som tjener som illustrasjoner på den økonomiske utviklingen og departementets rolle, sier finansminister Siv Jensen.

Finansdepartementet 200 år - Norsk økonomi fra bankerott til overskudd

Det er en dramatisk reise som artiklene tar oss med på. Boken viser hvordan historien gjentar seg, blant annet hvordan økonomiske kriser som oftest utløses i finanssektoren. Gjeninnhentingen blir som oftest langvarig for økonomien og krevende for finansminister og regjering. Et interessant eksempel på dette i mikro-perspektiv er historien om Arendalskrakket, fortalt av Johs. G. Torstveit. Men først og fremst ser vi hvordan Norge gjennom to hundre år har gått fra å være en gjeldtynget ung nasjon til et rikt moderne samfunn med et – internasjonalt perspektiv – unikt overskudd. Derfor slutter boken følgeriktig med en artikkel om forvaltningen av vår oljeformue. En naturressurs vi har glede av i dag og i årene framover.

Bidragsytere er Karsten Alnæs, Einar Lie, Øyvind Eitrheim, Johs Torsveit, Camilla Brautaset, Carl Emil Vogt, Francis Seiersted, Lars Jonung, Asbjørn Rødseth, Thorbjørn Gjølstad, Bjørn Skogstad Aamo, Astri Tverstøl og Tore Eriksen.

Boken er tilgjengelig i elektronisk versjon for publikum i pdf-versjon og i formatet e-pub. I tillegg er boken tilgjengelig for interesserte hos Fagbokforlaget. Veiledende utsalgspris vil være 399,- kr.

Kontaktinformasjon Fagbokforlaget:
www.fagbokforlaget.no/offpub
E-post: [email protected]
Ordretelefon: 55 38 66 00
Faks: 55 38 66 01
 
Postadresse:
Fagbokforlaget, Postboks 6050, Postterminalen, 5892 Bergen

_________________

Last ned boken gratis her:

 

Til toppen