Historisk arkiv

Fra Bryne til Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Anders Aalbu, EU-delegasjonen

Ved Bryne videregående skole har de funnet ut at det er grenser for hvor mye de kan lære om europeisk politikk i klasserommet hjemme på Jæren. Derfor drar de til Brussel i stedet.

Og på plass i EU-hovedstaden lar ikke utfordringene vente på seg. En av elevene, Joanna Kuriata Kinga, har fått en tøff nøtt å knekke. Hun er blitt talskvinne for det liberale partiet i Europaparlamentet og skal nå overbevise resten av parlamentet om at et nytt direktiv om vann og solidaritet bør godkjennes.

– Det er vanskelig, innrømmer hun.

Ansvaret tynger, og det er hele tiden store mengder informasjon hun må forholde seg til, for ikke å glemme presset fra lobbyistene.

Heldigvis – kanskje – er dette bare et rollespill. Sammen med de andre elevene deltar Joanna i Parlamentarium, en del av Europaparlamentets besøkssenter der man kan få føle på kroppen hvordan det er å være politiker. Det hele er norskutviklet av Stavanger-firmaet Mediafarm. Ved hjelp av interaktivitet og multimedia får elevene innsikt i den politiske prosessen. Nora Strand synes det hele var veldig realistisk.

– Jeg følte presset underveis, og på denne måten får jeg økt forståelse for den jobben politikerne gjør. Alt tar utrolig mye tid, innser Nora.

Også Joanna synes dette er en ålreit måte å lære på. Hun er overbevist om at hun sitter igjen med mye mer enn hun ville gjort med kun ordinær klasseromsundervisning.

– Når vi lærer i praksis så lærer vi mye mer. Vi danner oss minner og husker ting på en helt annen måte.

Underveis i prosessen i Parlamentarium mottok elevene informasjon fra en rekke personer som ønsket å påvirke elevene. (Anders Aalbu, EU-delegasjonen)

 

Besøk på Norway House
Rollespillet i Parlamentarium ble også mer realistisk fordi elevene dagen i forveien var på omvisning i det virkelige Europaparlamentet. Dermed visste de hvordan salen der parlamentsmedlemmene sitter ser ut. Samme dag var elevene på besøk i Norway House – bygningen der Norges delegasjon til EU holder til. På EU-delegasjonen fikk elevene en innføring i Norges forhold til EU, samt arbeidet ved delegasjonen, av informasjonsråd Lars-Erik Hauge.

Samtidig har ikke alt handlet om EU og EU-institusjonene. Første stoppested var Waterloo i utkanten av Brussel der elevene besøkte minnesmerkene fra Napoleons tapte slag i 1815. Turen har også gitt innsikt i militære forhold av langt mer moderne kaliber. Elevene har nemlig besøkt NATOs militære kommando SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) i utenfor byen Mons.

Sterke inntrykk i konsentrasjonsleir
Etter noen dager i Belgia tok elevene toget til Frankrike. Der besøkte de den tidligere konsentrasjonsleiren Natzweiler-Struthof som ligger om lag 50 kilometer sørvest for Strasbourg. Flere nordmenn satt fanget der under andre verdenskrig, blant dem Trygve Bratteli som senere ble Norges statsminister.

– Litt av formålet med et slikt besøk er at elevene skal få inntrykk som gjør at de får litt perspektiv på ulike ting.

Det sier Jørn Folkestad, som sammen med lærerkollega Kjersti Fjermestad har tatt elevene med seg på tur for å lære mer om europeisk politikk. Han forteller at de har en ambisjon om å øke elevenes interesse for EU-spørsmål.

– Dette er jo en annen måte å lære på enn i klasserommet. Vi ønsker også å gi elevene en opplevelse som er noe annerledes enn det de er vant med, forklarer Folkestad.

Dokumenterer turen med en film
I Strasbourg var elevene også innom Europarådet. Det var et besøk der menneskerettighetsspørsmål sto sentralt. I tillegg lærte de mer om sikkerhetssituasjonen i Europa, utfordringer knyttet til romfolk, samt at den pågående situasjonen i Ukraina naturlig nok ble et tema.

Gjennom hele turen har en av elevene, John Hobberstad Auerstad, filmet mye. Det blir mye råmateriale som han sammen med Nora Strand skal redigere til en kort film som dokumenterer turen. Nora forteller at det hun først og fremst kommer til å sitte igjen med er at europeisk politikk er mye jobb.

– Det er veldig omfattende, men også spennende og variert.

Til tross for økt forståelse for politikernes jobb ønsker hverken Nora eller de fleste andre elevene en karriere som politikere selv. Den eneste som ikke er helt fremmed for tanken er Joanna.

Og for ordens skyld: Hun klarte å overbevise de andre elevene om at direktivet om vann og solidaritet burde godkjennes i Europaparlamentet.

Joanna Kuriata Kinga på talerstolen. John Hobberstad dokumenterer det hele med sitt kamera. (Anders Aalbu, EU-delegasjonen)