Guide om sitkagran

Skog og landskap har laget en egen nettguide med nyttig informasjon om sitkagran (Picea sitchensis), basert på vår forskning innen temaet i over 30 år

Skog og landskap har laget en egen nettguide med nyttig informasjon om sitkagran (Picea sitchensis), basert på vår forskning innen temaet i over 30 år.

Det mye omtalte treslaget har en rekke forskjellige anvendelses- og bruksområder. Utplantingen startet for over ett hundre år siden, hovedsakelig i forbindelse med store skogreisingsprosjekter langs kysten. Siden den gang er det plantet ut omtrent 500 000 dekar sitkagran i Norge. Disse befinner seg for det meste i kystkommuner fra Vest-Agder og opp til Troms. I Nordland er det plantet til 137 000 dekar.

Sitkagranen er en svartelistet art i Norge, men samtidig en ressurs. Treet klarer seg godt langs det tøffe norske kystklimaet og lager le for sjøsprut og vind. Siden treet vokser raskt i kyststrøk binder det også mer karbon enn vanlig gran. Sitkagranene som er plantet ut i Norge binder i dag 600 000 tonn CO2 årlig.

Sitkagran plantefelt.
Sitkagran plantefelt. (Foto: Siri Bjoner/Skog og landskap)

 

Til toppen