Historisk arkiv

Jugendstil-metropoler inngår samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av: Agnese Cimdina, Den norske ambassaden i Riga

De fleste vet at Ålesund er Norges jugendby nummer én. De færreste vet at Europas «jugendhovedstad» ligger i Baltikum. Nå skal de samarbeide om å bevare stilretningen.

Hva er jugendstil?

Jugendstil eller art nouveau var en internasjonal bevegelse og stil innen billedkunst, brukskunst og arkitektur. Kunstretningen var mest populær rundt slutten av 1800-tallet. Retningen er kjennetegnet av organiske former, særlig inspirert av blomster og planter. I arkitekturen kom dette til uttrykk gjennom bølgende former, buer og kurver.

Kilde: Wikipedia

Ingen annen by har høyere konsentrasjon av bygninger bygget i jugendstil enn den latviske hovedstaden Riga. Byen har sitt eget jugendstilsenter og museum.

Men helt i mål er de ikke med å befeste posisjonen som Europas og verdens jugendstilhovedstad. Det er fortsatt et potensial for å utforske og formidle denne kulturarven – som er sentral for Rigas identitet – både til byens innbyggere og turister.

Nå har det hopet seg opp så mange kunstverk og designgjenstander, at kun moderne lagringsmedier vil gjøre det mulig å få vist alt frem.

Derfor skal det nå utvikles et multimedierom og en virtuell utstilling i jugendmuseets kjeller.

     Les mer: Prosjektets nettside

En slik digital database er en langsiktig investering i Latvias kulturarv. Dokumentasjonen vil være tilgjengelig ikke bare for latviere, men for alle jugendstilinteresserte verden over.

Dette skal skje i samarbeid med jugendstilsenteret i Ålesund, og prosjektet er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene.

Foto: Association of Riga Municipality Cultural Institutions


Partnerne fra Ålesund skal overføre sin kunnskap og erfaring med digitalisering av kulturarv. Samarbeidet føyer seg inn i en rekke partnerskap mellom Norge og Latvia som er etablert gjennom EØS-midlene.

Mens Ålesund fikk mange av sine vakre jugendstilbygninger etter bybrannen i 1904, ble tilsvarende bygninger i Riga reist fra 1890-årene og inn på 1900-tallet. Rundt 40 prosent av bygningene i den latviske hovedstaden fra denne tiden ble bygget i denne stilen. Riga sentrum er nå på UNESCOs verdensarvliste mye på grunn av dette.

Digitaliseringsprosjektet er en del kulturarvprogrammet i Latvia som Norge finansierer. Jugendprosjektet er støttet med i underkant av 1,5 millioner kroner fra EØS-midlene.