Jugendstil-metropoler inngår samarbeid

Av: Agnese Cimdina, Den norske ambassaden i Riga

De fleste vet at Ålesund er Norges jugendby nummer én. De færreste vet at Europas «jugendhovedstad» ligger i Baltikum. Nå skal de samarbeide om å bevare stilretningen.

Prosjektpartnerne: Iveta Sproģe fra Rigas Art Nouveau-senter flankert av Nils Anker (th) og Torbjørn Akslen fra Jugendstilsenteret i Ålesund. Bildet er fra lanseringen av prosjektet.

Hva er jugendstil?

Jugendstil eller art nouveau var en internasjonal bevegelse og stil innen billedkunst, brukskunst og arkitektur. Kunstretningen var mest populær rundt slutten av 1800-tallet. Retningen er kjennetegnet av organiske former, særlig inspirert av blomster og planter. I arkitekturen kom dette til uttrykk gjennom bølgende former, buer og kurver.

Kilde: Wikipedia

Ingen annen by har høyere konsentrasjon av bygninger bygget i jugendstil enn den latviske hovedstaden Riga. Byen har sitt eget jugendstilsenter og museum.

Men helt i mål er de ikke med å befeste posisjonen som Europas og verdens jugendstilhovedstad. Det er fortsatt et potensial for å utforske og formidle denne kulturarven – som er sentral for Rigas identitet – både til byens innbyggere og turister.

Nå har det hopet seg opp så mange kunstverk og designgjenstander, at kun moderne lagringsmedier vil gjøre det mulig å få vist alt frem.

Derfor skal det nå utvikles et multimedierom og en virtuell utstilling i jugendmuseets kjeller.

     Les mer: Prosjektets nettside

En slik digital database er en langsiktig investering i Latvias kulturarv. Dokumentasjonen vil være tilgjengelig ikke bare for latviere, men for alle jugendstilinteresserte verden over.

Dette skal skje i samarbeid med jugendstilsenteret i Ålesund, og prosjektet er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene.

Foto: Association of Riga Municipality Cultural Institutions


Partnerne fra Ålesund skal overføre sin kunnskap og erfaring med digitalisering av kulturarv. Samarbeidet føyer seg inn i en rekke partnerskap mellom Norge og Latvia som er etablert gjennom EØS-midlene.

Mens Ålesund fikk mange av sine vakre jugendstilbygninger etter bybrannen i 1904, ble tilsvarende bygninger i Riga reist fra 1890-årene og inn på 1900-tallet. Rundt 40 prosent av bygningene i den latviske hovedstaden fra denne tiden ble bygget i denne stilen. Riga sentrum er nå på UNESCOs verdensarvliste mye på grunn av dette.

Digitaliseringsprosjektet er en del kulturarvprogrammet i Latvia som Norge finansierer. Jugendprosjektet er støttet med i underkant av 1,5 millioner kroner fra EØS-midlene.

Til toppen