Kavliprisene 2014

Årets Kavlipris ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald i Oslo konserthus. De ni Kavliprisvinnerne ble valgt ut på grunn av sitt banebrytende arbeid innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

Prisen, som er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, The Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi, ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald i Oslo Konserthus i dag. Konferansierer for utdelingen var Haddi N’jie og den amerikanske skuespilleren og vitenskapsformidleren Alan Alda.

Kavliprisene deles ut annethvert år, og de ble delt ut første gang i 2008.

Årets Kavlipris i astrofysikk deles mellom Alan H. Guth, Andrei D. Linde og Alexei A. Starobinsky. De mottar prisen "for banebrytende arbeid innen teorien om kosmisk inflasjon". Teorien om kosmisk inflasjon, som ble lagt frem og utviklet av de tre prisvinnerne, har revolusjonert vår forestilling om universet.

Kavliprisen i nanovitenskap deles mellom Thomas W. Ebbesen, Stefan W. Hell og Sir John B. Pendry. De mottar prisen "for deres transformative bidrag innen fagområdet nano-optikk, som har revolusjonert synet på oppløsningsgrenser for optisk mikroskopi og bildedannelse som lenge har rådet".

Kavliprisen i nevrovitenskap deles mellom Brenda Milner, John O'Keefe og Marcus E. Raichle. De mottar prisen "for oppdagelsen av spesialiserte hjernenettverk for hukommelse og kognisjon".

Prisen består av 1 million dollar innenfor hvert av fagområdene. I tillegg fikk de ni prisvinnerne en gullmedalje og et diplom. Kavliprisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Tirsdag kveld inviterte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til banketten i Oslo Rådhus i anledning prisutdelingen. Rundt 500 gjester kom for å hedre årets vinnere av Kavliprisen.

Til toppen