Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Lavere internasjonale kornpriser

På den nordlige halvkule nærmer innhøstingen av årets avlinger for de fleste kornartene seg. Utsiktene for årets produksjon, særlig av hvete, er gode, og prisene har dermed gått ned den siste tiden.

Hveteprisene på den nordlige halvkule holder seg lave som følge av forventningene om gode avlinger i år. Det er ventet at avlingen vil bli den nest største etter rekordavlingen i fjor. Ifølge det internasjonale kornrådet (IGC) og det amerikanske landbruksdepartementet (USDA), var fjorårets totale hveteproduksjon på rundt 715 millioner tonn, mens årets avling er forventet å bli på rundt 700 millioner tonn. Det er ventet at avlingen i USA vil bli litt mindre enn de to siste årene, mens avlingen i EU ser ut til å bli litt større enn i fjor.

Tidlig kornhøst i Norge
Med det varme og gode været ser det ut til at innhøstingen av årets kornavling kan starte tidlig over store deler av landet. I tillegg til tidlig såing i våres, har de gode vekstforholdene gjennom sesongen bidratt til at kornavlingene er tidlig modne mange steder. Det ser spesielt bra ut for høstkornet, som også har hatt gode forhold med en mild vinter. Det er likevel usikkert hvordan den tidlige kornhøsten vil slå ut for størrelsen og kvaliteten på avlingen.

Korn
Utsiktene til årets avlinger er variable. Noen områder på Øtslandet forbereder seg på lave avlingsnivåer på grunn av varmen, venter andre langt høyere produksjon per dekar enn normalt.  (Foto: Torbjørn Tandberg)

 

Til toppen