Manglende fremgang i fredsforhandlingene i Sør-Sudan

- Det er uakseptabelt at partene i konflikten i Sør-Sudan setter millioner av menneskers liv i fare ved å ikke overholde fristen for å etablere en overgangsregjering, sier utenriksminister Børge Brende.

- Det er uakseptabelt at partene i konflikten i Sør-Sudan setter millioner av menneskers liv i fare ved å ikke overholde fristen for å etablere en overgangsregjering,  sier utenriksminister Børge Brende.

Partene i Sør-Sudan ble tidligere i sommer enige om en 60-dagersfrist for å skape fred i landet, denne fristen løp ut 10. august.
- Jeg er dypt bekymret for at partene ikke har maktet å stoppe kamphandlingene og etablere en overgangsregjering, slik de regionale lederne avtalte i juni, sier Brende.
 
- På tross av bestrebelsene fra forhandlingsledelsen fra den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har hverken regjeringen eller opprørerne i SPLM engasjert seg seriøst i fredsforhandlingene. Sammen med våre Troika-partnere, USA og Storbritannia, fordømmer jeg den uansvarligheten partene har vist i forhandlingene, sier utenriksministeren.
 
Fredsforhandlingene har pågått i syv måneder, mens folket i Sør-Sudan lider og krigen fortsetter. Millioner av mennesker er på flukt og hungersnød truer.
- Jeg fordømmer de nylige kamphandlingene i Maban der minst seks nødhjelpsarbeidere ble drept. Jeg er spesielt bekymret over rapportene om at det foregår systematiske drap på grunn av etniske tilhørighet, sier Brende.
 
Regionale ledere har tidligere bedt om straffetiltak hvis partene ikke når frem til enighet innen den fristen de har satt.
- Jeg oppfordrer IGAD, Den afrikanske union og FNs sikkerhetsråd til umiddelbart å fatte avgjørelser som kan bidra til å skape fred for folket i Sør-Sudan, sier utenriksminister Børge Brende.

Til toppen