Historisk arkiv

Middag med næringskomiteen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Parkveien, Oslo

Sjekkes mot framføring

 

Kjære alle sammen.

Det er en stor glede å ønske alle velkommen hit i Parkveien, til den årlige middagen for næringskomiteen.

 

Regjeringen har nå sittet i 8 måneder.

Sammen med dere har jeg blant annet fått smake på debatten om statlig eierskap, og vi har tatt redningsvesten både av og på noen ganger.

Som noen her påpeker innimellom, er vi i mindretall.

Derfor er vi ikke sikre på at alle liker de sakene vi serverer for komiteen.

 

Og det skulle jo bare mangle at Regjeringen fikk konstruktiv motstand på det politiske menyvalget.

 

Fremover kan jeg i alle tilfeller love dere er at mange pirrende saker vil stå på spisekartet:

  • Ny eierskapsmelding vet jeg noen vil sette i vrangstrupen.
  • Fremtidige forslag om forenklinger håper jeg glir lettere ned.
  • Nye prioriteringer for den maritime politikken vil kanskje by på noen nøtter;
  • og vi vil helt sikkert ha mye å fordøye sammen når det gjelder å utvikle innovasjonsvirkemidlene våre.

 

Det jeg kan love dere i kveld, er at den politiske menyen fremover vil være grundig gjennomarbeidet.

 

Det samme gjelder menyen her i kveld.

 

Regjeringen er som kjent opptatt av å la mennesket utfolde seg uten unødvendig innblanding fra myndighetenes side. Vi anerkjenner likevel at staten har en rolle å spille i flere saker:

 

Kokken her i dag er riktignok veldig kompetent i sitt fag.

 

Men Regjeringen måtte altså intervenere.

Og jeg kan avsløre: Det har vært krangling.

Det gjaldt hovedretten.

 

Dere skjønner, mine to med-ministre her i dag er begge fryktelig – noen vil kanskje si i overkant – opptatt av mat.

 

Blå åker, grønn åker, det er mat vi snakker om uansett.

 

Så det var selvsagt full enighet om at dagens måltid, litt slik som dagens norske økonomi, måtte være basert på norske naturressurser – og at de måtte være foredlet på beste vis av høykompetente kokker.

Så det sto ikke på dét.

 

Problemet lå i at mens min ene med-minister lever for laks, mærer, hyse og hellefisk – ånder den andre for ku, traktor, ramsløk og raps.

 

Spørsmålet vi måtte drøfte i vår lille næringskomitémiddag-fraksjon var derfor:

Fisk eller kjøtt til hovedrett?

 

Det var duket for krig.

Fisk” sa fiskeriministeren.

”Kjøtt” sa landsbruksministeren.

Fugl” foreslo jeg.

Men nei.

”Vegetar?”, fremmet jeg forsiktig.

Kontant ”Nei”.

 

Nå har jeg heldigvis ikke fått tittelen som næringsminister for ingenting.

Jeg har tross alt størst næringsvett av alle.

 

Derfor benyttet jeg meg av visdom fra en klok bjørn, Ole Brumm.

Som kjent sa han ”Ja takk, begge deler”.

Kjøtt og fisk ble dermed løsningen i kveld.

Og fraksjonsforhandlingene var en suksess.

 

Til forrett fant vi et slags kompromiss:

Vi høster både fra den vanlige åkeren, og den blå åkeren:

  • Asparges fra Vasser og mousselinesaus med lakserogn og dill.

Til hovedretter kan vi glede oss til:

  • Pochert hellefiskfilet, smørdampet spisskål, morkler og safransjy,

– som fint setter standarden for det som kommer etterpå:

  • Kalveentrecôte fra Østfold, smørdampede primører – det vil si vårens grønnsaker – nypoteter og rødvinsjy.

Til dessert:

  • Friske bringebær, vaniljekrem og sirup, yoghurtis og makron.

 

Dette beviser, at med Næringsministerens og næringsvettets hjelp, kan regjeringssamarbeidet gi oss både melk og honning, eller hellefisk og kalveentrecote, i samme måltid.

 

Det er en glede å ønske dere til bords i dag.

 

Jeg håper på et godt samarbeid med næringskomiteen i neste stortingssesjon, og ønsker dere alle en riktig god sommer som kommer.

 

­­_***_