Historisk arkiv

Morgendagens journalister lærte om Norge og EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Anders Aalbu, EU-delegasjonen

Som en del av et eget emne om Europa i endring, var journaliststudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus nylig på studietur til Brussel. De rakk å lære mye på tre dager.

Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus satser bevisst på å styrke studentenes kunnskaper om EU og EØS. Dette er det primære formålet med emnet Europa i endring. Studentene skal videre tilegne seg kunnskaper om politiske, juridiske og økonomiske problemstillinger knyttet til Norges relasjon med EU.

Dette skal bidra til å gjøre studentene skikket til å formidle journalistisk fra europeiske samfunn og fra samarbeidet mellom landene. Dette krever innsikt i hvordan europeiske institusjoner fungerer. Kunnskap om disse institusjonene er også viktig for å kunne formidle hvordan utviklingen i Europa påvirker Norge og Norden.

I løpet av de tre dagene i Brussel fikk studentene høre en rekke foredrag som belyste ulike sider av EU og Norges samarbeid med EU. Flere av de utsendte fagrådene ved EU-delegasjonen bidro, i tillegg til mange av de andre norske aktørene i Brussel. Mange av disse foredragene ble holdt i Norges hus, men studentene var også i Europaparlamentet og hos Efta-sekretariatet.

På onsdag besøkte studentene Berlaymont-bygningen – Europakommisjonens hovedkvarter. Der var de tilstede på den faste pressebriefingen som avholdes klokka tolv alle hverdager. Denne dagen var avtroppende kommisjonspresident José Manuel Barroso til stede og snakket til pressen for siste gang før han gikk av. Studentene syntes det var interessant å høre Barrosos betraktninger etter ti år som leder for Europakommisjonen. Han mottok også applaus fra pressekorpset da han gikk av podiet. Flere av studentene pekte på dette som et slags høydepunkt ved turen.

 

Tre kjappe spørsmål til tre studenter:

1: Hvorfor valgte du å ta emnet Europa i endring?

2: Hva viste du om EU og Norges samarbeid med EU fra før?

3: Hva har du lært i løpet av disse tre dagene?

 

Åsta Hoem Hagen

1: Egentlig mest fordi jeg visste veldig lite om EU. I Norge sitter vi jo på en måte på utsiden, og EU er bare en stor organisasjon som bestemmer masse uten at vi vet helt hvordan det fungerer. Jeg meldte meg på dette emnet for å lære mer, men også fordi det er en veldig interessant tid i Europa nå.

2: Nei, ikke så mye. Jeg kan historien bak EU, EØS og alt det der vi har lært på skolen, men ikke sånn konkret med lobbyister og hvordan det er her i Brussel.

3: Jeg har lært hvordan det fungerer med råd, parlament og kommisjon – hvordan det henger sammen. Det visst jeg ikke noe om fra før, så det var veldig lærerikt.

Jaran Ree Michelsen

1: Det var for å få mer inn sikt i hvordan EU arbeider og er bygd opp. Jeg tenker at vi vet hva EU driver med og hva organisasjonen er, men jeg savnet mer kunnskap om hvordan de ulike delene jobber sammen og hva som må til for å få gjort noe – for det virker jo som om det av og til kan gå tregt.

2: Jeg visste jo om EØS-avtalen og at vi er med i Schengen og at det er noe som heter Efta. Og så visste jeg jo at vi tar til oss mange av de lovene som kommer fra EU. Bortsett fra det så visste jeg lite.

3: De siste tre dagene har jeg lært at EU er en organisasjon som man trenger mer enn tre dager på å få full innsikt i, men jeg har absolutt lært noe. Vi har hatt flere gode foredrag og det har vært interessant.

Yema Lumumba, fransk Erasmus-student.

1: For meg som er en student fra et EU-medlemsland, men nå studerer i et land som ikke er medlem, er det interessant å lære om Europa fra dette perspektivet. Jeg har lært mye om land som Spania og Tyskland før, men dette perspektivet er nytt.

2: Jeg visste noe basert på erfaring – at Norge er innenfor den passfrie sonen for eksempel. Men jeg må egentlig innrømme at jeg visste lit og ingenting om Norges samarbeid med EU.

3: Jeg har lært at prosessene i EU er veldig sammensatte og at det er flere enn meg som ikke forstår alt. Også at det som skjer her har større påvirkning på politikken i Norge enn man tror i første omgang.