Historisk arkiv

Møt den norske «Kongen av Icod»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Skal du til Tenerife i løpet av våren eller sommeren? Da har du mulighet til å møte den norske «kongen av landsbyen Icod» på den spanke ferieøya.

Skal du til Tenerife i løpet av våren eller sommeren? Da har du mulighet til å møte den norske «kongen av landsbyen Icod» på den spanke ferieøya.

Kongen det siktes til er Arnold Haukeland (1920-1983) – en av de viktigste billedhuggerne i norsk kunsthistorie og særlig kjent for sine monumentale skulpturer som finnes i mange norske byer.

     Les mer: Om Arnold Haukeland (Wikipedia)

Kultursenteret Tenerife Espacio de las Artes (TEA) har fått tildelt EØS-midler for å arrangere en utstilling med verker av den norske kunstneren.

Det er ikke tilfeldig at det skjer nettopp på Tenerife. Mellom 1968 og 1975 bodde og arbeidet Haukeland på øya. Han og kona, Randi, restaurerte en gammel eiendom i landsbyen Icod de los Vinos.

{Kart (Google Map)} 

Huset fikk navnet Casa Randi og er fremdeles kunstatelier i Icod.

Årene på Tenerife hadde innflytelse på Haukelands arbeid. Ideene til noen av hans viktigste skulpturer ble unnfanget på øya for senere å bli reist i det offentlige rom i Norge. Innflytelsen spansk kultur har hatt på produksjonen hans, er et sentralt tema i utstillingen.

Haukeland uttrykte ved mange anledninger at han følte at omgivelsene og kulturen i Spania frigjorde ham kunstnerisk, og at kunsten hans ble bedre mottatt der enn i hjemlandet.

− I denne utstillingen ser vi en felles kunstnerisk identitet på tvers av landegrensene, og vi håper at den vil føre til fremtidig kunstnerisk utveksling mellom våre to land, sier ledelsen ved kultursenteret i Santa Cruz.

     Se bilder fra åpningen på YouTube (for Internet Explorer-brukere)

Utstillingen er altså finansiert av Norge gjennom EØS-midlene og er et samarbeid mellom Tenerife Espacio de las Artes og Haukeland samling i Norge. Samlingen eier de fleste av kunstverkene Haukeland og har også bidratt med arkiv- og fotomateriale til utstillingen.

I tillegg har kurator Anna Katharina Haukeland supplert utstillingen med arbeider fra fire norske samtidskunstnere som har latt seg påvirke av den norske billedhuggeren: Matias Faldbakken, Marius Ebgh, Ida Ekblad og Sverre Wyller.

Utstillingen åpnet 25. april og pågår fram til 31. august.