Næringsminister Monica Mæland i Malaysia

Mæland skal ha handelspolitiske samtaler med malaysiske myndigheter, besøke norske selskaper og promotere norsk sjømat.

Mæland skal ha handelspolitiske samtaler med malaysiske myndigheter, besøke norske selskaper og promotere norsk sjømat.  

Monica Mæland i Malaysia
Næringsminister Monica Mæland møtte sin malaysiske kollega, handelsminister Mustapa Mohamed. Norges ambassadør Hans Ola Urstad til høyre. (Raghnild Simenstad/NFD)

Næringsminister Monica Mæland besøker Malaysia 17. – 18. mars.

­­– Malaysia opplever stabil og høy økonomisk vekst. Det blir et stadig viktigere land for norsk næringsliv. Jeg ønsker å bistå norske bedrifter som allerede er aktive i landet, samt åpne dører for bedrifter som ønsker å etablere seg her, sier Mæland.

Det har vært en markant økning i norsk eksport av varer til Malaysia de siste ti årene. Vareksporten er nesten seks ganger høyere i 2013 enn i 2003.

Starter forhandlinger om frihandel

For å videreutvikle handelsforbindelsene innleder EFTA og Malaysia nå forhandlinger om en frihandelsavtale.

– Ved å starte forhandlinger om frihandelsavtale ønsker vi å bidra til å videreutvikle og styrke næringslivsforbindelsene mellom Norge og Malaysia, sier Mæland.

Stort norsk næringsliv

Det er en solid norsk næringslivsaktivitet i Malaysia. Over 50 norske selskaper har virksomhet i landet i dag. En rekke store norske selskaper har investert betydelige beløp i Malaysia, og flere små og mellomstore bedrifter leverer varer og tjenester.

Telenors datterselskap DiGi er en norsk suksesshistorie i Malaysia. DiGi er den tredje største mobiloperatøren i landet med en markedsandel på 27 prsoent og nesten 11 millioner kunder.

Aker Solutions er et annet viktig norsk selskap i Malaysia, med produksjonsvirksomhet flere steder i landet. Under sitt besøk vil næringsministeren besøke selskapets fabrikk i Port Klang hvor de produserer utstyr for olje- og gassproduksjon på havbunnen.

Fakta om Malaysia

Varer:  

  • Norge eksporterte varer for 2 milliarder kroner til Malaysia i 2013.
  • Det utgjør 0,22 prosent av Norges totale vareeksport. Malaysia er dermed Norges 32. viktigste eksportmarked for varer.
  • Norsk vareeksport til Malaysia har økt med 478 prosent fra 2003 til 2013.
  • Norge importerte varer verdt 1,8 milliarder kroner fra Malaysia i 2013.
  • Det utgjør 0,34 prosent av Norges totale vareimport. Malaysia er dermed Norges 39. viktigste importpartner.
  • Norsk vareimport fra Malaysia økte med 41 prosent fra 2003 til 2013.

Tjenester:

Norge eksporterte tjenester til en verdi av 1milliarder kroner i 2012 til Malaysia. Vi importerte tjenester for 738 millioner kroner.

Til toppen