NATO står sammen om Europas sikkerhet

-Det er viktig at NATO står sammen i en krevende sikkerhetspolitisk situasjon, sier Ine Eriksen Søreide etter forsvarsministermøtet i NATO 3.-4. juni.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide deltar på NATOs forsvarsministermøte, Brussel, 3. - 4. juni 2014 (foto: Marita I. Wangberg, FD)

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa var ett av hovedtemaene da forsvarsministrene i NATO var samlet i Brussel.

- NATO legger igjen sterkere vekt på kollektivt forsvar. NATO er en politisk allianse, men for å være troverdig må vi ha en god militær kapasitet i bunn. Det er derfor viktig at vi sammen jobber videre for å styrke den militære evnen, både med tanke på nye investeringer og hvordan vi kan få mest mulig ut av de kapasitetene vi har. Vi må fortsette å legge vekt på å ha robuste og kapable styrker for å ivareta NATOs kjerneoppgaver, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

USA bekreftet at de vil foreslå for Kongressen at landet skal bidra med inntil 1 milliard dollar til tiltak for å berolige allierte i øst. NATO-land har tidligere sendt fly, skip og andre styrker til disse medlemslandene. Alle de 28 medlemslandene bidrar på ulike måter.

Norge er positive til å bidra både til beroligelse av allierte som føler seg truet, og til bedre situasjonsforståelse. Vi har deltatt med flere fartøyer i NATOs stående maritime styrker, og vi deltar med hærstyrker på øvelser i Baltikum. Hva NATO skal gjøre videre blir en viktig diskusjon fremover mot toppmøtet. USAs bidrag er samtidig en utfordring til Europa, som må følge opp med egne bidrag, sier forsvarsministeren.

Ine Eriksen Søreide samtaler med kollegene Jeanine Hennis-Plasschaert (Nederland) og Roman Jakic (Slovenia) .
Ine Eriksen Søreide samtaler med kollegene Jeanine Hennis-Plasschaert (Nederland) og Roman Jakic (Slovenia). (Foto: NATO)

Styrker samarbeidet

Under møtet i NATO-Ukraina-kommisjonen ga den nyvalgte ukrainske forsvarsministeren en oppdatering om situasjonen i landet.

- NATO vil styrke samarbeidet med Ukraina, og Norge bidrar så langt med en offiser til NATOs kontor i Kiev. Vi ser på mulighetene for å styrke forsvarssamarbeidet ytterligere, sier Eriksen Søreide.

Norge bestemte seg nylig for å innstille de planlagte bilaterale aktivitetene med Russland ut året, på lik linje med flere av de nærmeste allierte.

Afghanistan

Fredag 3. juni vil forsvarsministrene drøfte avslutningen av den pågående ISAF-operasjonen i Afghanistan, og veien videre inn i en eventuell ny operasjon etter 2014.

Det vil også være et møte i NATO-Georgia-kommisjonen.

Se flere bilder fra forsvarsministermøtet her. https://m.flickr.com/photos/n-a-t-o/sets/72157644994328874/

Overblikk fra møtet i NAC (North Atlantic Council).
Overblikk fra møtet i NAC (North Atlantic Council), (foto: NATO).

 

Til toppen