Norge bidrar til NATOs stående minerydderstyrke

Norge vil stille med ledelse og to fartøyer i NATOs stående minerydderstyrke (SNMCMG1) i første halvår 2014. Styrken skal som planlagt seile i Østersjøen og Nordsjøen.

Minesveiperen KNM Otra er ett av fartøyene Norge vil stille med i NATOs stående minerydderstyrke (SNMCMG1)
Minesveiperen KNM Otra er ett av fartøyene Norge vil stille med i NATOs stående minerydderstyrke (SNMCMG1). (Foto: Forsvaret)

Norge vil stille med styrkesjef og kommandofartøyet for styrken, som vil være logistikkfartøyet KNM Valkyrien. I tillegg stiller Norge med minesveiperen KNM Otra.

-SNMCMG1 har manglet kommandofartøy for inneværende rotasjon. På bakgrunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen har Norge mottatt en forespørsel fra NATO om å stille med kommandofartøy for styrken, i tillegg til vår allerede planlagte og innmeldte deltakelse. Med dette bidrar Norge til å få gjennomført det planlagte oppdraget, som er viktig for NATO og i tråd med Norges prioritering av alliansens kjerneoppgaver. I dagens situasjon er det spesielt viktig med synlighet i våre nærområder. Ved å bidra med kommandofartøy viser vi at Norge kan stille kapable styrker på kort varsel, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

KNM Valkyrien vil etter planen ta kommando over minerydderstyrken fra 9. april. Da vil Norge ha kommando over to av NATOs fire stående flåtestyrker, siden Norge også har kommando og flaggfartøy i SNMG1 med fregatten KNM Thor Heyerdahl.
Kostnadene for minerydderbidraget vil være om lag 15 millioner kroner, som tilleggsfinansieres.

Til toppen