Norge fordømmer forfølgelsen i Nord-Irak og ber om internasjonal granskning

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

UD øker den humanitære støtten med 50 millioner kroner til Irak, sier utenriksminister Børge Brende.

Hundretusener er tvunget på flukt av ISIS terrorkampanje i Nord-Irak. FNs Sikkerhetsråd viser i en uttalelse til at det pågår en systematisk forfølgelse av minoritetsbefolkninger og personer som nekter å underkaste seg den ekstreme ideologien ISIS og tilsluttede grupper representerer.
 
- Vi står overfor en svært alvorlig situasjon som verden ikke kan sitte stille og se på, sier utenriksminister Børge Brende og fortsetter: - Norge deler den bestyrtelsen som FNs sikkerhetsråd har uttrykt over situasjonen. Norge fordømmer ISIS og tilsluttede gruppers handlinger på det sterkeste. Sikkerhetsrådet har påpekt at slik omfattende og systematisk forfølgelse av minoriteter kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten. Disse må opphøre umiddelbart og underlegges internasjonal granskning. Ansvarlige for denne type forbrytelser må stilles til ansvar, slik også Sikkerhetsrådet påpekte.
 
Sikkerhetsrådet har anmodet verdenssamfunnet om å komme den irakiske regjeringen og det irakiske folket til hjelp til for å avhjelpe lidelsene. Norge ga i juni 60 millioner i nødhjelp til Irak.
 
- Vi vil nå øke den humanitære bistanden med ytterligere 50 millioner kroner, sier Brende. Støtten gis gjennom FN, Det Internasjonale Røde Kors, Norsk Folkehjelp og andre frivillige organisasjoner, som har etablert tilstedeværelse i Irak og dermed kan få nødhjelp raskt frem til de som trenger det mest.