Norge tredobler innsatsen mot ebola

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Utbruddet av ebola øker øker raskere enn det verden klarer å respondere. Det er for få helsearbeidere i felt og døende mennesker blir avvist i døra til sykehuset. Norge gir derfor nye 58,7 millioner kroner til det internasjonale arbeidet med å stoppe epidemien, sier utenriksminister Børge Brende.

Dagens situasjon er svært kritisk og det haster med økt internasjonal innsats for å hindre at flere blir smittet av den dødelige sykdommen. Uten økt innsats vil situasjonen ifølge FN bli dramatisk forverret. FN lanserte i går en oversikt over behovene som til sammen kommer opp i om lag én milliard dollar.

- FNs Sikkerhetsråd skal møtes i morgen for å diskutere respons på epidemien. Der vil vi annonsere at samlet norsk støtte nå er oppe i over 86 millioner kroner, sier Brende.  

Utbruddet av ebola er mer enn et helseproblem i de rammede landene. Jordbruksproduksjonen faller dramatisk og de negative økonomiske konsekvensene vil bli store. Stans i kommersiell flytrafikk og skipsanløp til havner i området er en betydelig begrensning. Likevel er det mangelen på helsepersonell som er mest akutt.

- Mangelen på helsepersonell er kritisk. Den norske støtten sørger blant annet for at AU kan sende 100 nye helsearbeidere til de rammede områdene, sier Brende.  

Til nå er 18 norske feltarbeidere, både medisinsk og ikke-medisinsk personell, sendt ut for Leger uten Grenser til de ebolarammede landene. Norges Røde Kors har fire feltarbeidere på vei om få dager. 

Den norske støtten går blant annet til Leger uten Grenser, Røde Kors/Røde Halvmåne bevegelsen, Verdens matvareprogram og Verdens helseorganisasjon.