Nytt verktøy for å redusere matsvinn

Dette innholdet er mer enn 7 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

ForMat har i dag lansert et nytt nettsted som skal hjelpe matindustrien og dagligvarehandelen til å redusere sitt matsvinn.

ForMat har i dag lansert et nytt nettsted som skal hjelpe matindustrien og dagligvarehandelen til å redusere sitt matsvinn. 

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug deltok i dag på lanseringen av det nye nettstedet matsvinn.no. Nettstedet inneholder en rekke tjenester som matindustrien og dagligvarehandelen kan bruke for å kartlegge og redusere matsvinnet i egen virksomhet. 

Viktige elementer på nettsiden er en spørreundersøkelse hvor matbedrifter kan måle nå-situasjonen i matsvinn i egen bedrift, en veileder til kartlegging av matsvinn, gode eksempler fra matbransjen, og annet nyttig materiale rundt temaet matsvinn. 

  • Mer om matsvinn.no på eget nettsted www.matsvinn.no 

- Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass et verktøy mot matsvinn for matvareindustrien og dagligvarebransjen. Jeg håper det blir brukt og at det bidrar til å redusere matsvinnet i Norge, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. 

Matsvinnet må reduseres
- For en kostnadseffektiv matkjede er det viktig at vi får redusert det totale matsvinnet. Det er et felles ansvar. Hvis vi klarer å redusere matsvinnet i matindustrien og dagligvarebransjen, så har det positiv effekt både på miljø, ressursbruk og økonomi, sier landbruks- og matministeren. 

Matsvinn også et forbrukeransvar
I Norge kaster vi 370.000 tonn mat som burde vært spist, fra matindustrien, dagligvarehandelen og hos forbrukerne. I følge Østfoldsforskning kastes det i gjennomsnitt 46,3 kilo mat per person i Norge. For en norsk gjennomsnittsfamilie kastes det årlig matvarer for om lag 10.000 kroner. Landbruks- og matministeren peker også på forbrukerens ansvar for å redusere matsvinn. 

- Vi forbrukere kan bli flinkere på å planlegge matinnkjøpene og forbruke matvarene så det kastes mindre mat. Får vi redusert matsvinnet, kan det redusere matvareprisene og er også gunstig for miljøet, sier Listhaug. 

Om ForMat
ForMat er næringslivets satsing for å redusere matsvinn i matindustrien, dagligvarehandelen og hos forbrukerne.