Organdonasjon: - Du kan redde liv!

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har sagt ja til organdonasjon. Nå utfordrer han andre til å gjøre det samme.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie har sagt ja til organdonasjon. Nå utfordrer han andre til å gjøre det samme.

- Du kan redde liv! Det er organmangel i Norge og vi trenger flere til å si ja til organdonasjon, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

 Helse- og omsorgsminister Bent Høie
Helse- og omsorgsministeren oppfordrer andre til å bli organdonor. (Helse- og omsorgsdepartementet)

Statistikk, organdonasjon og –transplantasjon
469 pasienter fikk nye organer i fjor. Det er en liten nedgang sammenlignet med året før da 478 pasienter fikk nye organer. Flere av pasientene som fikk organer i fjor fikk transplantert mer enn ett organ, slik at antall transplanterte organer ble 526.

Ved utgangen av 2013 stod 365 personer på venteliste for organtransplantasjon. Det er flere enn ved utgangen av 2012, da 297 personer sto på venteliste.

- Mange av de som venter er alvorlig syke og dør mens de venter. Dette viser hvor viktig det er å melde seg som organdonor, sier Høie.

I 2014 ble 63 organer fra norske donorer sendt til transplantasjon i andre nordiske land og en til Tyskland. 53 organer ble ”importert” til Norge fra andre nordiske land.

Donasjonsdagen
25. oktober arrangerer Stiftelsen Organdonasjon, Donasjonsdagen. Flere hundre frivillige over hele landet deltar i markeringen. Stiftelsen vil blant annet være synlig på stand, fra Kristiansand i sør til Hammerfest i nord.

- Jeg vi gi honnør til alle som står på stand, deltar i kampanjen og deler budskap i ulike kanaler. Målet er å få flere til å si ja til organdonasjon, sier Høie.

Hva skal til for å bli organdonor?
For å bli organdonor må du snakke med dine nærmeste om tema, slik at de vet hvordan de skal forholde seg til donasjon, om ulykken rammer deg. I tillegg kan du fylle ut et Donorkort, som opplyser om standpunkt til organdonasjon. Donorkortet bekrefter at du har hatt samtale om tema med dine nærmeste. Donorkortet kan også lastes ned som applikasjon til en smarttelefon. Det elektroniske kortet fungerer på samme måte som papirkortet, og lastes ned i app-butikk. Stiftelsen organdonasjon har mer informasjon om donorkort og donorkort-app på sine nettsider: www.organdonasjon.no

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter

Til toppen