Panda mot nett-troll

EØS-midlene

I Sverige henges nettmobbere ut på TV. I Porsgrunn konfronterte ordføreren selv mannen som hadde sjikanert ham. I Litauen satser de på en hvit og svart bjørn.

Vilnius har fått en ny innbygger. Hun kjører trehjulssykkel, gir bort sjokolade og inviterer alle til å dele smil og glede.

– Vi tror at glade mennesker ikke sprer hat, og heller ikke ignorerer hatprat når de ser det, sier Neringa Jurčiukonytė ved det litauiske instituttet for sosial integrering.

     Les mer: Om prosjektet

Med støtte fra Norge gjennom EØS-midlene har de lansert en nasjonal kampanje i Litauen med sikte på å skape mer respekt og forståelse mellom unge mennesker på nettet og i sosiale medier.

– Ungdom som sprer hat og sjikane, tror ofte at det vil øke populariteten deres. Hvis folk tar til motmæle og viser at dette ikke er veien å gå, vil nettet bli et vennligere sted, sier Jurčiukonytė. Hun minner også om at unge mennesker har en tendens til å glemme at hatmeldinger de sprer på internett, kan få alvorlige konsekvenser.

Panda møter litauiske skoleungdommer. Foto: www.myliupanda.lt

Det er her den hvite og svarte pandaen kommer inn. Hun har rukket å sette sitt preg på bybildet i den litauiske hovedstaden allerede syklende på en trehjuling for å samle inn klemmer. Pandaen har også vært rundt på skoler for å snakke om menneskerettigheter og hatefulle ytringer.

Senest deltok hun i en interaktiv debatt med kjente litauiske bloggere om mobbing og sjikane.

     Se mer: Flere bilder på kampanjen nettside

Formålet med kampanjen er å gi unge mennesker med praktiske råd og tips for å reagere og ta til motmæle mot hatprat i cyberspace.

Se pandaen i arbeid:

Kampanjen inngår som en del av Europarådets No Hate Speech Movement som Norge er strategisk samarbeidspartner for gjennom EØS-midlene. Det er også lansert en nasjonal kampanje her i Norge.

     Les mer: Norsk kampanje mot hatprat

Panda-kampanjen i Litauen er også støttet av EØS-midlene som del av et større prosjekt for å fremme toleranse og menneskerettigheter i Litauen. Prosjektet mottar 1,1 millioner kroner og inkluderer samarbeid med Universitetet i Nordland.

Sammen skal de holde kurs for latviske journalister om fremstilling av utsatte grupper og minoriteter i mediene og hvordan dette kan bidra til å opprettholde stereotypier og hindre integrering. 

Til toppen