Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Rekordhøy internasjonal omsetning for norsk leverandørindustri

2013 ble nok et rekordår for norsk leverandørindustri. Leverandørindustrien innen olje og gass hadde i fjor en internasjonal omsetning på 206 milliarder kroner, omtrent 40 prosent av den totale omsetningen. Leverandørindustrien omsatte i fjor for til sammen 524 milliarder kroner. Den prosentvise veksten det siste tiåret har vært størst internasjonalt.

2013 ble nok et rekordår for norsk leverandørindustri. Leverandørindustrien innen olje og gass hadde i fjor en internasjonal omsetning på 206 milliarder kroner, omtrent 40 prosent av den totale omsetningen. Leverandørindustrien omsatte i fjor for til sammen 524 milliarder kroner. Den prosentvise veksten det siste tiåret har vært størst internasjonalt.

Dette viser en studie som Rystad Energy har utført på oppdrag for Olje- og energidepartementet (OED). Rapporten ble overlevert olje- og energiminister Tord Lien torsdag 23. oktober. Denne rapporten er en oppdatering av studien som Rystad Energy utførte for OED i fjor.

Konkurransedyktig internasjonalt

- Dette er en gledelig utvikling og viser at det er store muligheter for norsk leverandørindustri internasjonalt. Leverandørindustrien er Norges største næring etter salg av olje og gass.  Den har utviklet seg til en industri som er internasjonalt konkurransedyktig. Omsetningen skaper arbeidsplasser i store deler av Norge, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Organisasjonen INTSOK er opprettet av industrien og myndigheter, og er et viktigvirkemiddel for å styrke internasjonaliseringen av leverandørindustrien.

- Vi ser stadig flere små- og mellomstore bedrifter som ønsker å satse internasjonalt. Her gjør INTSOK en viktig jobb som døråpner og har verdifull innsikt i markedene ute. Medlemsbedriftene i INTSOK er svært fornøyd med tjenestene som organisasjonen tilbyr. Dette er gledelig, sier olje- og energiministeren.

Leverandørindustrien har omsetning i over 80 land. Etter norsk sokkel er de viktigste markedene fremdeles Sør-Korea, Brasil og Storbritannia. Brasil har nå passert Storbritannia som nest største markedet. Disse tre markedene representerer nesten halvparten av den internasjonale omsetningen.

De største produktsegmentene er topside og prosessutstyr, rigg- og boretjenester, subsea-utstyr og -installasjon.

Rapporten: Internasjonal omsetning fra norske oljeserviceselskaper

Til toppen